Nezadovoljni svojim statusom
0

Cazinski poljoprivrednici vozili poljoprivredne mašine po gradu

Anadolija
U organizaciji Udruženja poljoprivrednika "Krajina" općine Cazin, danas je u ovom gradu održana protestna vožnja poljoprivrednim mašinama, kojom su poljoprivredni proizvođači iskazali nezadovoljstvo svojim statusom.

Kako je u izjavi za agenciju Anadolija rekao predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Krajina" općine Cazin Ale Ćoralić, protestna vožnja centrom grada i okolnim ulicama, kojoj se pridružilo oko 250 poljoprivrednika, uglavnom mljekara, sa oko 50 poljoprivrednih mašina protekla je bez incidenata.

„Protestnom vožnjom, poljoprivrednici sa područja općine Cazin, čiji kapacitet proizvodnje mlijeka na godišnjem nivou iznosi devet miliona litara, iskazali su svoje nezadovoljstvo lošom dinamikom isplate poticaja sa federalnog i kantonalnog nivoa, te nekorektnim odnosom pojedinih prerađivača, koji se ogleda u snižavanju otkupne cijene mlijeka“, rekao je Ćoralić.

Lošu dinamiku isplate poticaja te najavu smanjenja otkupne cijene mlijeka, Ćoralić je okarektirisao zajedničkim problemom ovdašnjih poljoprivrednika, koji se na dugoročnom planu reflektuje na razvoj mljekarstva u Cazinu, čiji su proizvodni kapaciteti, kako je rekao, znatno veći u poređenju sa drugim općinama u Federaciji BiH.

„Više od hiljadu porodica u Cazinu preživljava baveći se mljekarstvom, dok oko 2.000 kućanstava egzistenciju osigurava baveći se poljoprivredom. Udruženje broji oko hiljadu članova, a poljoprivreda na ovom kraju treba da postane bazična grana privrede. Smanjenje otkupnih cijena i kašnjenje sa isplatom poticaja, direktno utiče i na proljetnu sjetvu, što na dugoročnom planu ima negativan efekat na poljoprivrednu proizvodnju“, pojasnio je Ćoralić.

On je dodao „kako je današnja protestna vožnja tek najava protesta, ukoliko se ne osigura normalan rad poljoprivrednika“, te podsjetio da je Općina Cazin „na vrijeme shvatila ozbiljnost situacije u kojoj se ovdašnji poljoprivrednici nalaze, te isplatila svoja dugovanja prema poljoprivrednim proizvođačima“.

Poljoprivrednici sa područja USK-a, 8. augusta 2011. godine, s ciljem poboljšanja položaja poljoprivrednih proizvođača, organizovali su protest u okviru kojeg je privremeno zatvoren i granični prelaz Izačić kod Bihaća.