Otvorenje u aprilu
1.4k

Cazin uskoro dobija novu džamiju s munarom visokom čak 70 metara

M. N.
Munara nove džamije je visoka 70 metara
Nova džamija u džematu Pećigrad, 17 kilometara od Cazina, bit će otvorena 11. aprila ove godine. U toku su završni radovi, a izgradnju su osim Kuvajćana finansirali vjernici iz ovog, ali i iz drugih džemata.

U izgradnju džamije uloženo je oko milion KM, a više od 500 hiljada KM donirao je Glavni sekretarijat za vakufe Kuvajta. Kamen temeljac položen je 22. oktobra 2017. godine.

Nova džamija je dimenzija 30x16 metara i izgrađena je na lokaciji starog mekteba koji je uklonjen. Prostire se na površini od 900 metara kvadratnih. Sadrži višenamjensku salu, gusulhanu, abdesthanu, vešeraj, kotlovnicu, mektepsku učionicu i musafirhanu koji su smješteni u suterenu. Na sprata je molitveni prostor za oko 700 musallija, s tim da će se za zajedničke namaze u slučaju potrebe koristiti i višenamjenska sala u suterenu površine 15x15 m za oko 300 klanjača.

Ono po čemu je ova džamija posebna jeste da ima munaru visoku 70 metara zbog čega je jedna od najviših na ovim prostorima.

Postojeća džamija u zidinama Starog Grada, kao i sam džemat imaju dugotrajnu historijsku pozadinu. Stara džamija u Pećigradu datira iz doba sultana Gazi-Mustafe-hana o čemu postoji originalni tarih, iz kojeg se zaključuje da je džamija sagrađena 1182. hidžretske ili 1768. godine. Više puta je obnavljana. U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu pretrpjela je određena razaranja pa je njeno zadnje obnavljanje trajalo 1999. i 2000. godine.