BiH
9

Cazin: Sedam osoba oboljelo od bruceloze

Piše: M. Ć.
U cazinskom naselju Gornja Koprivna sedam osoba zarazilo se brucelozom i trenutno se nalaze na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću, dok je deset grla stoke eutanizirano.

Četiri člana porodice Velić zarazila su se brucelozom te još tri člana njihove porodice u cazinskom naselju Gornja Koprivna.

Kako doznajemo, još prije mjesec dana zarazila se Sabaheta Velić, no ne sumnjajući na ovu opaku bolest, nije se javljala ljekaru, zbog čega joj se stanje svakodnevno pogoršavalo. Prije 15-ak dana razbolio se i njen muž Razim, kao i dvoje djece, a nakon toga i troje najbližih komšija.

Nakon javljanja ljekaru, svi su upućeni na Infektivni odjel Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću, gdje su im ustanovljeni simptomi bruceloze.

U Veterinarskoj stanici Cazin ističu da je Razim Velić redovno vršio preventivna i dijagnostička ispitivanja svoje stoke. Radnici stanice su po sumnji u pojavu bruceloze uzeli uzorke svih grla Razimove stoke te nakon potvrde o prisustvu ove bolesti, poduzeli neophodne mjere, a u aktivnosti je bila uključena i Kantonalna inspekcija.

Izvršena je i dezinfekcija svih prostorija i okoline domaćinstva, a deset oboljelih grla propisno je eutanizirano.

Nakon dezinfekcije, sva zdrava grla stoke vraćena su vlasniku u štalu.

Prema posljednjim podacima, zdravstveno stanje oboljelih je bolje nego proteklih dana, dok je prvooboljela Sabaheta Velić u nešto težem stanju.