Cazin dobio Mural inkluzije: Djeca s poteškoćama u razvoju slikala s umjetnicima

Klix.ba
26.10.2017. u 15:01
91
7
Cazin dobio Mural inkluzije: Djeca s poteškoćama u razvoju slikala s umjetnicima
91
1/8
2/8
3/8
4/8
5/8
6/8
7/8
8/8
U okviru kampanje "Svi smo mi djeca" u Cazinu je danas oslikan "Mural inkluzije" čiji su autori Rikardo Druškić i Muhamed Baručija. Ovo je, nakon Bihaća, drugi grad koji je dobio ovakav mural.
Uz Druškića slikala su i djeca s poteškoćama u razvoju iz cazinskog Centra za razvoj inkluzivnih praksi, učenici JU OŠ "Cazin II", te bh. street-art i grafitni umjetnik Muhamed Baručija.

"Cesta koja vodi ka radosti, ljubavi i drugarstvu otvorena je za sve. Nema tog djeteta koje nema pravo krenuti cestom sreće i postati dio zajednice u kojoj različitost predstavlja bogatstvo, a ne razlog za podjelu.

U bojama sunca, prirode i igre, ovu poruku šalje Mural inkluzije, koji od danas predstavlja jednu od znamenitosti grada Cazina. Mural je oslikan u sklopu kampanje Save the Childrena pod nazivom 'Svi smo mi djeca' (#MiDjeca), pokrenutom s ciljem podizanja svijesti o važnosti uključivanja djece s poteškoćama u obrazovanje i društvenu zajednicu", saopćili su iz organizacije Save the Children.

Među najuspješnijim praksama inkluzije u BiH su primjeri iz Unsko-sanskog kantona. Uz podršku Save the Children i učešće kantonalnih i lokalnih institucija vlasti, već godinu dana u Cazinu i Bihaću djeluju Centri za razvoj inkluzivnih praksi – CRIP-ovi. U ovim centrima djeca s poteškoćama u razvoju dobijaju stručnu i sistemsku podršku za uključivanje u redovno školovanje.

"Sva djeca zaslužuju sretno djetinjstvo. Biti uključen u društvo ne bi trebala biti samo puka fraza, već nešto što se podrazumijeva svugdje i za svako dijete, svaku osobu. Uvjeren sam da svaki pojedinac ima nešto po čemu je poseban i čime može doprinijeti zajednici i zato sam podržao ovu akciju“, izjavio je Druškić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: