BiH
3

Cazin: Centralno obilježavanje Dana policije USK-a

FENA
Foto: bihac.net
Foto: bihac.net
U Cazinu je danas nizom prigodnih sadržaja obilježen 1. juli, Dan policije Unsko-sanskog kantona (USK). Na Trgu Alije Izetbegovića, u centru grada, upriličeno je svečano postrojavanje pripadnika Kantonalnog i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), te Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Nakon toga prezentirana je oprema njihovih specijalnih jedinica, te izvedena pokazna vježba Jedinice za podršku MUP-a USK-a. Centralni događaj bila je svečana akademija, kojoj su prisustvovali predstavnici Federalnog MUP-a i Federalne uprave policije (FUP), Skupštine i Vlade USK-a, te općina i političkih partija. "Policijske snage izrasle su u veoma stabilnu i profesionalnu agenciju za sprovođenje zakona. Učinjeno je više zahtjevnih reformi i stvorena je nova policijska struktura, spremna da odgovori na sve izazove po pitanju sigurnosti građana USK-a", kazao je v.d. policijskog komesara, Marjan Šimić obraćajući se prisutnima.

Premijer Kantona Hamdija Lipovača izrazio je zadovoljstvo organizacijom svečanosti, te dodao kako USK ima kvalitetne redovne, specijalne i jedinice za podršku MUP-a, istakavši da su danas pokazali svima onima s druge strane zakona, da za kriminal u bilo kom obliku nema mjesta u tom kantonu. Ministar unutrašnjih poslova USK-a, Šefik Smlatić kazao je da se kroz današnju manifestaciju jedinstva policijskih snaga poručuje, da se samo na taj način mogu osigurati temeljna ljudska prava i sigurnost svih građana ovog kantona.

Na današnjoj svečanosti Zlatne policijske značke dodijeljene su federalnom ministru unutrašnjih poslova Predragu Kurtešu i direktoru FUP-a Draganu Lukaču za poseban doprinos u jačanju policijskih snaga i međusobne saradnje. Plakete i prigodni pokloni dodijeljeni su zaslužnim policijskim službenicima za istaknut doprinos u radu, zatim načelnicima općina, ministrima unutrašnjih poslova nekoliko kantona u Federaciji BiH i drugima za dosadašnju kvalitetnu saradnju. Prvi put MUP USK-a dodijelio je Plaketu sigurnosti, koja je uručena kantonalnom premijeru Lipovači. Inače, svečanost u povodu Dana policije, prvi put održana je van Bihaća i ova praksa nastaviće se i u narednom periodu, kako bi svaka tamošnja općina dobila priliku da joj bude domaćin.