Telefonski razgovor
355

Cavusoglu poručio Turković: Turska će BiH pružati materijalnu, medicinsku i stručnu pomoć

D. Be.
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je telefonski razgovarala sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom.

Tom prilikom razmijenili su zabrinutost za stanje uzrokovano pandemijom koronavirusa u Bosni i Hercegovini i u Republici Turskoj, te istakli potrebu da ove dvije prijateljske zemlje učine maksimalne napore da se pandemija pobijedi.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković se zahvalila turskom ministru Cavusoglu što je Turska među prvima pružila pomoć BiH u medicinskoj opremi, te zamolila puštanje opreme koja je kupljena od strane bosanskohercegovačke firme, a nalazi se blokirana u Republici Turskoj.

Turković je izrazila želju da i mi pomognemo Turskoj kako bi makar na simboličan način olakšali tešku situaciju vezano za COVID-19, koji u Turskoj bilježi oko 700 smrtnih slučajeva i 30.000 zaraženih.

Ministar Cavusoglu je naglasio da Republika Turska podržava napore BiH u borbi protiv koronavirusa te da će Bosni i Hercegovini pružati materijalnu i medicinsku pomoć, obezbijediti podršku u nabavci neophodnih roba kao i stručnu pomoć.

Na kraju telefonskog razgovora, Cavusoglu je prenio iskrene želje da se oboljeli brzo oporave a pandemija COVID-19 što prije okonča.