Panel u Davosu
20

Cavusoglu o NATO poziciji BiH: Nije lako, ali mi možemo biti fleksibilniji

A. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Na ovogodišnjem 50. Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu održan je panel pod nazivom "Budućnost NATO-a" na kojem je bilo riječi i o Bosni i Hercegovini.

Našu zemlju je u kontekstu NATO integracija spomenuo šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu, govoreći na panelu kojem je prisustvaoo i generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Među temama panela našle su se i cyber prijetnje i ruska isporuka odbrambenog sistema S-400 Turskoj.

"Prije svega dopustite da ponovim i našu posvećenost zaštiti od 360 stepeni", rekao je Cavusoglu te dodao da će Turska u maju povećati svoj doprinos u NATO misijama u baltičkim državama, uključujući misije koje se odnose na cyber napade.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Turska je za proširenje i dobro je što će Sjeverna Makedonija uskoro postati punopravna članica. Nadamo se da će Evropska unija slijediti ovaj dobar primjer i dati datum Sjevernoj Makedoniji i Albaniji. Bosni i Hercegovini trenutno nije lako, ali mi možemo biti fleksibilniji. Zbog toga smo i izmijenili talinski uslov za BiH, zbog razlika u zemlji. Možete zamisliti zašto", kazao je ministar vanjskih poslova Turske.

"Talinski uslov" odnosi se na registraciju vojnih objekata na teritoriji BiH kao državnog vlasništva.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Dodao je da ne razumije zašto nisu pozvali Gruziju ili što nisu aktivirali akcijski plan za Gruziju.

"Sada nas kritikuju zbog relativno boljih odnosa sa susjednom Rusijom, ali naši zapadni prijatelji ne pozivaju ili ne pristaju na poziv Gruzije pod izgovorom da ne treba provocirati Rusiju. Međutim, Gruzija nam je potrebna i potreban nam je saveznik poput Gruzije. Dakle, Turska vjeruje u proširenje i Gruzija bi također trebala postati članica NATO-a", poručio je Cavusoglu u Davosu.