BiH
0

Cavusoglu i Pusić dogovorili zajednički sastanak Turske, Hrvatske, Srbije i BiH

Anadolija
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas nakon razgovora sa ministricom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesnom Pusić da su dogovorili da naredne godine bude održan zajednički sastanak između predstavnika Turske, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Cavusoglu je podsjetio da već postoje trojni mehanizmi na relaciji BiH - Hrvatska - Turska, kao i BiH - Srbija - Turska.

Potvrdio je da mu je hrvatska ministrica Pusić predložila da četiri zemlje pokrenu zajednički mehanizam saradnje, naglasivši da su se dogovorili da naredne godine bude održan zajednički sastanak predstavnika te četiri zemlje.

Cavusoglu je podsjetio da je Hrvatska jedna od zemalja koje pružaju najsnažniju podršku procesu pristupanja Turske Evropskoj uniji (EU).

"Turska i Hrvatska zajedno su počele pregovore o pristupanju EU. Ali, Hrvatska je ušla u EU prije nas", rekao je Cavusoglu, naglasivši da je Turska oduvijek podržavala euroatlantski put Hrvatske.

Podsjetio je da je trgovinska razmjena između dvije zemlje oko 400 miliona dolara, te dodao da su turski privrednici u Hrvatsku investirali više od 200 miliona dolara.

"Broj hrvatskih turista u Turskoj i turskih turista u Hrvatskoj iznosi oko 40 hiljada. Mislimo da je moguće da se ovaj broj poveća", kazao je Cavusoglu.

Na pitanje novinara da li Turska podržava plan izaslanika UN-a za Siriju Staffana De Misture o uspostavljanju zona prekida vatre kako bi se omogućila raspodjela humanitarne pomoći u Siriji, istakao je da Ankara daje podršku pomenutom planu, naglasivši da je potrebno obratiti pažnju na provedbu prijedloga.