BiH
0

Čavoški: Pokušavaju da me spriječe da kontaktiram s porodicom Karadžić

FENA
Profesor Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu Kosta Čavoški tvrdi da su mu pripadnici EUFOR-a i NATO-a, koju su rano jutros izvršili pretres njegovog apartmana na Palama, oduzeli i odnijeli telefonski imenik i kalendar s rasporedom ličnih obaveza, te još neke papire za koje oni misle da im mogu koristiti, ali da nisu imali pravo da to urade.

Ističući da je cilj te akcije bio da ga zastraše da bi ga spriječili da održava kontakte sa članovima porodice haškog optuženika Radovana Karadžića, Čavoški je u izjavi medijima u RS-u naveo da je namjera EUFOR-a da obeshrabri sve one koji na bilo koji način održavaju vezu s porodicom Karadžić, Ljiljanom Zelen-Karadžić, te Sonjom i Aleksandom Karadžićem, i da bi se cijela porodica našla u vrlo teškoj situaciji bez ikakvih sredstava za život.

“Cilj tog brutalnog protivzakonitog uznemiravanja je bio da porodicu Karadžić dovedu u situaciju da kleknu pred kamere nekih američkih ili evropskih televizijskih stanica i zamole Karadžića da se preda, jer nemaju od čega da žive", tvrdi Čavoški, koji je u tzv. odboru za zaštitu i istinu o optuženom za ratne zločine Radovanu Karadžiću.

O samoj jutrošnjoj akciji je kazao da je jutros oko 04.00 sata oko stotinu pripadnika EUFOR-a opkolilo zgradu Pravnog fakulteta na Palama, te da je njih više od 30 izvršilo pretres apartmana u kojem povremeno boravi, obavljajući profesorske aktivnosti na tom fakultetu.

Naveo je i da su mu vojnici EUFOR-a kazali da imaju ovlaštenja za pretres, ali je i dodao da „nijedan međunarodni akt ne može da krši ljudska prava zajamčena međunarodnim pravima“.

U jutrošnjoj akciji EUFOR-u i NATO-u asistirali su i pripadnici MUP-a RS-a koji su i ranije obavljali informativne razgovore sa Čavoškim u vezi s Radovanom Karadžićem.