BiH
36

Čavka: Vlada RS nespremna za ravnopravnost u budžetskoj raspodjeli, neophodno zaštiti povratnike u RS-u

Klix.ba
Admir Čavka
Admir Čavka
Admir Čavka, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a smatra da je važno ukazati na potrebu osiguranja ravnopravne raspodjele javnih prihoda u Republici Srpskoj.

Vlada RS-a je odbila amandmane koalicije "Domovina" i prijedloge zastupnika Admira Čavke u Narodnoj skupštini RS u vezi sa Prijedlogom budžeta Republike Srpske za 2017. godinu.

"Pripremili smo širu listu amandmana. Prvenstveno, problematično je što se Budžet usvaja po hitnom postupku, pa nema prostora za stvaranje novih budžetskih linija. Zbog toga neke stvari nisu mogle biti ni date na razmatranje. Između ostalog, smatram da je Ministarstvo prosvjete i kulture moralo izdvojiti novac za izgradnju Spomenika ubijenoj djeci Prijedora. Nije riječ o velikom iznosu, ali mislim da je veoma važno da Vlada učini tu vrstu civilizacijskog iskoraka. Od toga nećemo odustati i na tome ćemo nastaviti raditi. Također, predložit ćemo da se izdvoje posebna sredstva za podršku i uključivanje visokoobrazovanog kadra povratnika, izbjeglih i raseljenih lica bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u prosvjeti, smatrajući da je vrijeme da vlasti RS-a ulože u povratak i ostanak obrazovanog kadra", kazao je Čavka.

Također smatra da Ministarstvo treba izdvojiti sredstva kako bi Republički pedagoški zavod izradio studiju o potrebama prava povratnika u osnovnom i srednjem obrazovanju.

"Pri Republičkom sekretarijatu za vjere je potrebno izvršiti raspodjelu granta za vjerske i etničke organizacije na četiri grupe, za pravoslavce, katolike i muslimane, te jedan poseban program za zajedničke projekte međureligijskog dijaloga, kako ne bi došlo do neravnomjernosti i nepravednosti u raspodjeli", rekao je Čavka.

Klub koalicije "Domovina" je zatražio dodatna sredstava u grantovima za Merhamet i Karitas, te povećanje granta za rad udruženja i organizacija civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata, a Čavka ističe da se na tome ne smiju završavati zahtjevi povratničke zajednice.

"Moja ideja je da se u budućnosti osiguraju posebne linije za sufinansiranje projekata unapređenja zdravstvene i socijalne zaštite povratnika u RS-u, razvoja poljoprivrede te puteva i saobraćajnog povezivanja povratničkih zajednica. To su stvari koje ću zagovarati u komunikaciji sa ministarstvima, te tražiti da se tim sitnim promjenama perspektiva nesrpskom stanovništvu učini boljom", zaključio je Čavka.

Admir Čavka je najavio da će, bez obzira na odbijene amandmane, tražiti od vlasti RS-a da naprave iskorak u zaštiti bošnjačke i hrvatske povratničke zajednice u ovom entitetu.