Zajednički nastup
110

Čavka: Srebrenica okuplja probosanske snage, želimo jednog kandidata za načelnika

S. H.
Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka rekao je da su mnoge stvari postale potpuno jasne pred početak zvaničnih aktivnosti za prestojeće lokalne izbore u BiH u oktobru iduće godine. Čavka je posebnu pažnju posvetio Srebrenici kao simbolu stradanja bošnjačkog naroda.

"Srebrenica je mjesto gdje je počinjen genocid nad Bošnjacima i ona mora da okuplja sve probosanske snage koje istinski žele da vrate vjeru u bolju Srebrenicu. U Srebrenici ne smije da postoji prostor za pupulizam, politikantstvo i slične političke akrobacije", istakao je Čavka.

Srebrenica, dodao je on, ne smije da bude poligon za potrošene ideje i deklarativnu podršku povratnicima. Suviše je onih koji su, kazao je Čavka, profitirali na Srebrenici, ali dalje jeftino skupljanje političkih poena neće biti moguće.

"Većina probosanskih stranaka već radi na stvaranju infrstrukture koja će da obezbijedi promjene u Srebrenici. Želimo jednog kandidata za načelnika Srebrenice, kao i zajedničku listu koja će vratiti dostojanstvo povratnicima", rekao je Čavka.

U proteklom periodu je, podsjetio je on, održano nekoliko uspješnih sastanaka koji su bili predvođeni potpredsjednicima političkih stranaka. Upravo je SBB- domaćin sljedećeg sastanka naa kojem će se, kaže Čavka, dodatno grupisati i pojačati probosanski kurpus.

"Savez za boilju budućnost na čelu sa predsjednikom Fahrudinom Radoničićem do sada je uvijek podržao probosanska okupljanja u Srebrenici i to ćemo zasigurno da uradimo i ovaj put bez ikakvog uslovljavanja", ističe Čavka.

Cilj SBB-a je, dodaje on, da postanu politički faktor na prostoru manjeg bh. entiteta, a to danas, tvrdi Čavka, nije slučaj. Jedini način da se to desi jeste zajedničko djelovanje na cijelom prostoru RS, a to bi omogućilo povratak dostojanstva svih povratnika.

"Svjedoci smo mnogobrojnih političkih akrobacija u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Legitmne predstavnike Bošnjaka smjenjuju i postavlju po potrebi većine. To se zasigurno ne bi desilo da su Bošnjaci faktor odlučivanja u samoj NSRS. Stoga moramo izvući pouke iz ranijih greška i moramo da učinimo sve da Bošnjaci postanu faktor odlučivanja u Srebrenici, ali i drugim dijelovima manjeg bh. entiteta. Samo na ovaj način možemo stvoriti neku bolju budućnost za sve povratnike koji masovno ponovo napuštaju svoje domove", zaključio je Čavka.