BiH
0

Čavka: Rezolucija Govedarice korak naprijed, vlasti u FBiH trebaju prestati koketirati sa SNSD-om

Klix.ba
Admir Čavka
Admir Čavka
Zastupnik iz kluba Domovine u Narodnoj skupštini RS-a Admir Čavka najavio je da će podržati Deklaraciju o zaštiti Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i ubrzanog puta ka EU, koja će se sutra naći na dnevnom redu Narodne skupštine RS-a na prijedlog zastupnika Vukote Govedarice.

"Nakon dugo vremena postoji dokument koji mogu podržati Bošnjaci i Hrvati koji žive na prostoru entiteta RS. Ovaj prijedlog, okrenut prvenstveno evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine, predstavlja jasnu priliku da se politike u našoj zemlji konačno podijele na one koje su destruktivne po interese građana i one koje konstruktivno žele djelovati na napretku i ka ekonomskom blagostanju. Građani ovo upravo žele, smanjenje straha, umirivanje tenzija i želju za jedinstvenim stavom na putu pregovora i integracije u Evropsku uniju", kazao je zastupnik Čavka.

Dodaje da imamo situaciju da federalni premijer Fadil Novalić pregovara o ključnim stvarima poput akciza ili aranžmana MMF-a sa SNSD-om.

"Ne smije se dešavati zaobilaženje koalicionih partnera iz Saveza za promjene na nivou Bosne i Hercegovine. Konačno imamo sagovornika, gotovo 13 godina od vremena kada je NSRS usvojila izvještaj Komisije o Srebrenici, i ne smijemo ga prodati pregovarajući o privatnim interesima HDZ BiH i SNSD-a. Znamo šta radi SNSD tamo gdje je vlast Bošnjacima, znamo šta radi HDZ BiH Bošnjacima u Stocu, Čapljini, Kiseljaku. Vrijeme je za promjene načina na koji razgovaramo o našoj budućnosti, a ta promjena mora krenuti iz Banje Luke", zaključio je Čavka.