|

Čavić: Vlast krši zakon odlukama o zaduženjima

Čavić: Vlast krši zakon odlukama o zaduženjima
3
F
FENA
16.5.2018. u 12:59
2
komentara
3

dijeljenja
Čavić: Vlast krši zakon odlukama o zaduženjima Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanik NDP-a Dragan Čavić upozorio je danas da izmjena Odluke o dugoročnom zaduživanju RS-a za 2018., koje bi sa 477 miliona trebalo biti povećano na iznos do 540.126.000 KM, nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, kao ni predloženi rebalans entitetskog budžeta.
Smatra da bi ove odluke mogle da "padnu", ukoliko bi se tražila ocjena zakonitosti.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija morao je, kaže, da u skladu s Zakonom o budžetskom sistemu precizno navede iznos kratkoročnog i dugoročnog zaduženja, jer se bez toga ne zna ni koliki je ukupan dug.

Čavić je rekao da se RS "skupo" zaduživao na domaćem tržištu i da će biti problem otplate tih sredstava.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović je rekao da je RS 2008. godine vraćala 119 miliona kredita, 163 miliona KM kredita je otplatila 2010., a već 2012. to taj iznos je veoma porastao i to na oko 400 miliona kredita.

"Što se veći iznos sredstava vraća po osnovu uzetih kredita, manje je novca za druge potrebe građana", kazao je Borenović ističući da se svaka druga marka izvornih prihoda iz budžeta RS-a daje za otplatu kredita i da je za osam godina za šest puta povećan iznos rata za otplatu kredita.

U obraćanju u Narodnoj skupštini, tokom rasprave o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju RS-a za 2018., koje će sa 477 miliona biti povećano na iznos do 540.126.000 KM, Borenović je smatra da vlast nije trebala da prije pet godina usvoji novi Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama, kojima je bila definisana drugačija granica zaduživanja nego sada.

I šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica upozorio je da dug RS-a "nije pod kontrolom", zbog čega Vlada ulazi u nova zaduženja.

Smatra da je budžet i prije par godina postao neostvariv i da se Vlada odlučila na pokrivanje deficita kratkoročnim i dugoročnim zaduženjima.

"Od 2012. godine, dug RS se računa na drugačiji način, definisan je u skladu s BDP-om i nema sumnje da je stvoren veći okvir za zaduženje, nego što je bilo ranije kada je bilo propisano maksimalno 18 posto u odnosu na izborne prihode u prethodnoj godini", rekao je on.

Poslanik SNSD-a Drago Kalabić je podsjetio na zaduženja u koja ulaze lokalne vlasti koje vodi SDS.

Ako se, kaže, traži prestanak uzimanja novih kredita na nivou RS, onda do toga mora doći i u općinama gdje SDS čini vlast.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija tvrdi da RS nije prezadužena i da će se nivo duga i dalje smanjivati.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...