BiH
9

Čavić Skupštinu RS-a uporedio s podmornicom

FENA
Dragan Čavić (Foto: Arhiv)
Dragan Čavić (Foto: Arhiv)
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su u ovom sazivu 272 zakona, čime je predsjednik Igor Radojičić zadovoljan i ističe to kao najbolji rad jednog od parlamenta u BiH, dok mu opozicija zamjera nedostatak javnosti tokom skupštinskih zasjedanja.

Radojičić je danas, nakon posljednje sjednice u ovom mandatu, ocijenio da je ovaj saziv parlamenta imao i “svojih svijetlih, ali i incidentnih situacija”.

"Retorika je bila nešto malo drugačija nego u ranijim sazivima i mogu samo poželjeti da naredni saziv budu nešto malo uspješniji, prvo u međuljudskim odnosima i retorici, a zatim i donošenju zakona i obavljanju kontrolne i reprezentativne funkcije", kazao je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

S druge strane, poslanik Narodnog demokratskog saveza (NDP) Dragan Čavić ukazuje da je i ovaj saziv u parlamentu radio bez direktnog televizijskog prijenosa.

Stoga je dosadašnji rad parlamenta uporedio s podmornicom, te konstatirao da se "parlament sastajao tajno sa stanovišta javnosti, a javno sa stanovišta predsjednika Skupštine RS-a".

"Očekujem da će sljedeći saziv ispraviti mnoge greške ovog saziva i da će biti demokratičniji, a posebno vjerujemo da će sjednice narednog saziva prestati da se održavaju u podmornici, iz koje nema nikakvog signala, ni slike ni tona", rekao je Čavić i dodao da se nada da SNSD neće biti u većini u paralmentu RS-a nakon oktobarskih izbora i da će sjednice parlamenta biti direktno prenošene putem medija koji to žele.

Inače, kraj ovog četvorogodišnjeg mandata saziva Narodne skupštine RS-a završen je neuobičajeno, jer su svi poslanici glasali za jedan zakon, i to o osnivanju općine Stanari.

Jednoglasnih podrški nije bilo toliko često u ovom parlamentu RS-a.