|

Čavić: SDA postavlja previsoke i neostvarive ciljeve

Čavić: SDA postavlja previsoke i neostvarive ciljeve
63
S
SRNA
27.2.2019. u 22:52
34
komentara
63

dijeljenja
Čavić: SDA postavlja previsoke i neostvarive ciljeve Foto: M. D./Klix.ba
Predsjednik NDP-a Dragan Čavić ocijenio je večeras da je na SDA odluka u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH i Vijeća ministara, ocijenivši da ta stranka postavljanjem previsokih i neostvarivih ciljeva samo stvara unutrašnju konfrontaciju među ljudima.
"Ne mogu se postavljati takvi ciljevi, jer to samo stvara strahove i unutrašnju konfrontaciju među ljudima, koji govore - dokle ovo više, ne mogu, odlazim odavde...", rekao je Čavić za RTRS i konstatovao da HDZ BiH i SNSD imaju dovoljno kapaciteta da sa SDA, ili nekim drugim partnerom, formiraju Vijeće ministara.

On je istakao da je, nažalost, stvoren ambijent da se Srbi i Hrvati plaše BiH, a Bošnjaci Republike Srpske, ali da u politici svi treba da postavljaju realne ciljeve i postižu kompromise o životnim pitanjima o kojima se mogu dogovoriti.

Čavić je rekao da opšti konsenzus treba postići i kada je riječ o odlivu stanovništva iz BiH, te nastojati poboljšati stanje u društvu, posebno ekonomsko.

"Mislim da je ovo zadnja prilika koja se daje postojećoj generaciji političara u BiH. Umjesto da konekcije sa moćnim zemljama, poput Rusije, Turske i Njemačke koristimo za razvoj i dobro svih u zemlji, to služi kao osnova za unutrašnje konflikte", smatra Čavić i dodaje da se srpsko-bošnjački odnosi mogu relaksirati izbjegavanjem dnevno-političkih dodvoravanja biračkom tijelu.

Kada je riječ o prozivkama zbog njegovog, navodno naprasnog, prelaska iz opozicije u vlast, Čavić je podsjetio da je NDP bio najprincipijelniji u odnosu prema politici opozicionog bloka Savez za promjene /kasnije Savez za pobjedu/ u kojem je bio sa SDS-om i PDP-om.

On je istakao da je NDP platio cijenu gubitka svog identiteta unutar tog bloka, dobivši na oktobarskim opštim izborima 35 odsto glasova manje nego na onim 2014.

"Tada sam kolegama postavio pitanje - da li smo vodili ispravnu politiku? Zaključili smo kao stranka da treba da pregovaramo sa vladajućim blokom i da mu se pridružimo kada je riječ o vršenju vlasti na nivou Republike Srpske. Želimo da konstruktivno djelujemo i afirmišemo svoju politiku sa pozicije vlasti, i to u skladu sa svojim izbornim rezultatom", rekao je Čavić.

Čavić je naglasio da je NDP prvi put u političkom partnerstvu sa SNSD-om, te da je licemjerno da PDP i SDS prozivaju njegovu stranku, iako su u mnogim lokalnim zajednicama u koaliciji sa SNSD-om.

"SDS je u periodu 2010.-2014. godina bio partner SNSD-u u vršenju vlasti u institucijama BiH, a PDP je, svojevremeno, zajedno sa SNSD-om, srušio SDS-ovu vladu", podsjetio je Čavić.

On je rekao da je sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom imao turbulentne političke odnose, ali da su, uprkos svemu, ozbiljno sarađivali na planu ključnih nacionalnih pitanja dok je obavljao funkciju predsjednika RS.

"Dodiku sam dao mandat predsjednika Vlade ne zato što sam htio, već zato što imao većinu u parlamentu i zato što poštujem Ustav", naveo je Čavić i dodao da je sa Dodikom i ključnim republičkim političkim ličnostima ranije sarađivao ne otklanjanju opasnosti od nametnutih reformi koje su prijetile da devastiraju RS.

Kada je riječ o odluci da postane direktor banjalučke "Elektrokrajine", Čavić ističe da ima namjeru da svoj profesionalni kapacitet ugradi u reorganizaciju i poboljšanje rezultata tog značajnog preduzeća.
Prijavi grešku


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...