BiH
17

Čavić: RS prenosi nadležnosti u oblasti bankarskog sektora

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanik NDP-a Dragan Čavić ukazao je večeras da se izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo u RS-u prenose nadležnosti s entiteta na nivo BiH.

Kazao je da je Agencija za bankarstvo RS-a do sada jedina mogla da vrši kontrolu banaka, a nakon usvajaja zakona ubuduće će biti moguće da nadzor vrši i nezavisna revizorska kuća ili da superviziju vrši i Centralna banka.

"Radi se o prenosu ovlaštenja", rekao je Čavić tokom večerašnje rasprave u Narodnoj skupštini RS-a, istakavši da ne bi bilo potrebe za izmjene zakona da je Agencija bila oslobođenja političkog uticaja.

Upitao je zašto se zakonom uvodi imunitet određenim osobama iz rukovodstva Agencije za utvrđene nastale štetne posljedice, ukoliko to nisu učinile namjerno, ističući da se ovom odredbom nadležni u tom kontrolnom tijelu unaprijed amnestiraju.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija je, međutim, ponovio stav da formiranjem fonda za restrukturisanje banaka neće biti prenesene nadležnosti s RS-a na nivo BiH.

"Pitanje imuniteta se postavlja u svakom parlamentu. Supervizoru treba dati pravo i tražiti odgovornost", rekao je Tegeltija i dodao da se bivša direktorica Agencije za bankarstvo RS-a Slavica Injac nije pozivala na imunitet.

Kazao je da se izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo RS-a, koji je predložen radi usaglašavanja s novim Zakonom o bankama, uvode dodatna ovlaštenja i nadležnosti Agencije za bankarstvo, posebno u postupku restrukturisanja banaka.

"Nadamo se da nikada neće biti potrebno da radi odbor za restruktuiranje banaka i da će odbor za nadzor u okviru Agencije mnogo više da radi, a nezavisne supervizije praviti kvalitetnije izvještaje i da će biti manje poremećaja na finansijskom tržištu", dodao je Tegeltija.

Rasprava u Narodnoj skupštini RS-a još traje, a razmatra se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit - po hitnom postupku.

Na dnevnom redu je više zakona iz ekonomske oblasti, te odluka o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS-a u 2017.godini. Entitetski parlament rad nastavlja i sutra.