BiH
0

Čavić: Republika Srpska čvrsto stoji na dejtonskim temeljima

FENA
Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić izjavio je sinoć da RS čvrsto stoji na dejtonskim temeljima, ali da je potrebno da svoj status konačno do kraja definira i ne mijenja.

Čavić je u emisiji RTS-a "Intervju" istakao da je u proteklih 11 godina, poslije Dejtonskog sporazuma, došlo do transformacije iz države u entitet.

On je rekao da je status države RS izborila u ratu i da ovo prilagođavanje na status entiteta ne ide bez teškoća i frustracija.

Čavić je istakao da u BiH i dalje postoje političke snage koje žele da međunarodna zajednica još dugo ostane s ovlaštenjima kakva su imali bivši visoki predstavnici Paddy Ashdown i Wolfgang Petritsch, ali i one koji žele da se ostvare nastojanja sadašnjeg predstavnika Christiana Schwrza Schillinga da se taj mandat okonča krajem juna 2007. godine.

Predsjednik RS je rekao da ne postoji druga mogućnost osim da međunarodna zajednica ode i prepusti RS da se samostalno i demokratski razvija.

"Srbi u BiH ne žele da izgube status konstitutivnog naroda i žele da grade demokratiju", istakao je Čavić.

On je ukazao da i danas prema Srbima postoje loša predubjeđenja u svijetu, a u BiH jaka retorika sa zahtjevima da se RS ukine.

Uz napomenu da je RS nastala borbom srpskog naroda i da u njoj živi milion i 450.000 stanovnika čija volja mora da se poštuje, Čavić je rekao da RS treba da ima status kakav imaju svi narodi u složenim evropskim državama, uz poštovanje postojećih historijskih i kulturnih razlika.

Čavić je rekao da Srbi u RS smatraju da BiH treba da ostane složena država i da ona ne može imati budućnost bez unutrašnje saglasnosti i kompromisa i zaključio da BiH ne može ići u EU kao kolonija, prenio je Tanjug.