BiH
6

Čavić: Referendum u martu ili na ljeto 2016.

Piše: T. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Referendum u RS-u se može očekivati najranije sredinom marta ili na ljeto iduće godine, rekao je danas Dragan Čavić predsjednik Narodnog demokratskog pokreta.

Bošnjaci su, kaže Čavić, već najavili mogućnost opoziva odluke o formiranju Komisije za provođenje referenduma, odnosno zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što znači da bi do pravosnažnosti te odluke moglo doći tek polovinom marta.

Također dodaje da je još izvjesniji scenario da će se u jednom momentu pojaviti i apelacija pri Ustavnom sudu BiH sa zahtjevom za uvođenje privremene mjere stavljanja van snage odluke kada postane pravosnažna, tako da bi se u tom slučaju i pod uslovom da Ustavni sud BiH utvrdi da nema povrede ustava u ovoj odluci, referendum bi se mogao desiti tek u ljeto iduće godine.

''Referendum koaliciji na vlasti služi za prepadanje partnera u BiH i Evropskoj komisiji radi postizanja nekih novih benefita oko mogućih rješenja kroz strukturalni dijalog'', rekao je Čavić.

Naglasio je i da NDP neće podržati povećanje akciza na gorivo. To je prema njegovim riječima potpuno nezakonito, jer povećanje akciza nije odobrila Narodna skupština RS, niti je to uopšte razmatrala ovo pitanje.

''Tu se u stvari radi o sporazumu koje su potpisale entitetske vlade, koje su pristale na povećanje akcize i da teret kredita koji dospjevaju za izgradnju autoputeva prebace na građane, tako što će poskupiti cijenu nafte. To je za nas potpuno neprihvatljivo'', poručio je Čavić.

S druge strane sporazum entitetskih vlada o povećanju akcize na alkohol i duhanske prerađevine, NDP podržava, i to samo pod uslovom da ta nova akciza bude kvalifikovana kao zdravstvena akciza, kojom bi se po tačno utvrđenim programima, vršila sanacija fondova zdravstva i zdravstvenih sistema u oba entiteta.