BiH
0

Čavić: Postoji diskriminacija tužilaštava i sudova prema zločinima nad Srbima

FENA
Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić smatra da video-snimak, "koji dokumentuje užasni zločin na području bivše Republike Srpske Krajine, potvrđuje da postoji nevjerovatna diskriminacija tužilaštava i sudova prema ratnim zločinima počinjenim nad Srbima".

Čavić je tokom posjete Zvorniku rekao, kako je javio Radio RS-a, da postoji potpuni nesrazmjer prema počinjenim ratnim zločinima u ovom regionu.

Entitetski predsjednik je mišljenja da se to mora ispraviti, jer je odnos prema zločinu, koji ne poznaje imena nego čin i posljedice, univerzalan.

Ocijenio je i da je tragično to što ratni zločin koji su počinile jedinice "Hamze" i "Crne mambe", nakon akcije "Oluja" nije dobio dimenzije kakve je dobio video-snimak koji su počinili pripadnici "Škorpiona".

Precizirajući da kabineti predsjednika RS-a i Vlade rade na tome da ovaj dokument dobije zvaničnu formu, on je kazao da će do kraja ove sedmice biti završen pravni dio posla, nakon čega će biti podnesena tužba tužilaštvima BiH i Hrvatske protiv počinilaca zločina sa video-snimka, čija se imena još ne znaju.

Tužba sa potpunom dokumentacijom bit će dostavljena i Evropskoj komisiji u BiH.