BiH
0

Čavić optužio SDA da stoji iza incidenata u regiji Srebrenice i drugim mjestima

FENA
Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić upozorio je danas u Banjoj Luci da se posljednji međunacionani incidenti u regiji Birča i Trebinja, najvjerovatnije, ne dešavaju spontano, već da imaju političku pozadinu, izrazivši sumnju da, posebno, iza toga stoji Stranka demokratske akcije, ali i druge bošnjačke stranke.

Entitetski predsjednik je uputio apel, posebno građanima srpske nacionalnosti, da ne nasjedaju na provokacije, a apel Bošnjacima povratnicima se odnosi da ne dozvole sebi da budu predmet političke istrumentalizacije onih koji žele da zagorčaju život povratnicima, a sve u cilju kratkoročnih političkih potreba, prije svega izbornih".

Ističući da posljednji događaji "predstavljaju snažan podstrek podizanju međunacionalnih tenzija u BiH", Čavić je iznio stav da "oni imaju duboki politički karakter i da se ne dešavaju spontano, već isključivo politički instruirano i motivirano".

On smatra da poslije "sramne presude Naseru Oriću na širem području Srebrenice, odnosno regiji Birča sve češće bošnjački predstavnici naroda, posebno povratnici, ispoljavaju nacionalni ekstremizam što je po onome što zna, jako uznemirilo stanovnike Birča, posebno općina Bratunac i Srebrenica, a u posljednje vrijeme i Srbe koji žive u Konjević Polju, od kojih se mnogi od njih žele da se isele iz tog područja".

Razlog za to, naveo je, to što se smatraju nezaštićenim u sistemu u kome je u "RS-u postalo krajnje nebezbjedno biti Srbin u onim područjima gdje dominatno žive povratnici bošnjačke nacionalnosti".

Entitetski predsjednik tvrdi da napadi u Konjević Polju imaju kontinuitet od nekoliko godina, što pokazuju i "događaj u posljednjih nekoliko dana i napad na pripadnike MUP-a RS".

Naglašava da je "taj intenzitet posebno pojačan poslije stramne presude Naseru Oriću, odnosno sramne podrške ratnom zločincu, kriminalcu i ubici od strane predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića i također, stramne podrške potpredsjednika Narodne skupštine RS-a Šefketa Hafizovića.

On tvrdi da se "politički organizirano, posebno od redova pripadnika Stranke demokratske akcije (SDA), u čemu se ističu poslanici te stranke, u posljednjih 10 dana raznim izjavama u medijima u FBiH, stvara klima da i u Trebinju postoji nesigurnost za povratnike i podižu međunacionalne tenzije na temelju izdvojenih, rijetkih i beningnih incidenata, poput natpisa na zidovima".

Čavić tvrdi i da se time "provocira stanje loše sigurnosti za povratnike u RS-u što apsolutno nije tačno".

Ocijenio je da sve to skupa predstavlja "vrlo opasnu situaciju poslije niza godina porasta političke stabilnosti, te smanjenja incidenata u područjima gdje žive povratnici i da ne može da se "otme utisku da iza toga stoji politički organizirana grupacija, prije svega predvođenja SDA, a vjerovatno i drugim bošnjačkim strankama".

On je naveo da nam u ovom trenutku treba politička i sigurnosna stabilnost, zatraživši od MUP-a RS-a da, bez obzira na to ko provocira ili proizvodi sutauciju međunacionalnih konflikata u područjima povratka, preuzima rigorozne mjere i spriječava takvu vrstu incidenata.

Čavić je kao zabrinjavajuću ocijenio poziciju Srba povratnika u FBiH, navodeći da se "u posljednje vrijeme dešavaju jako opasne strvari u raznim područjima tog bh. etniteta kada su u pitanju Srbi povratnici".

Kao dramatično upozorenje cjelokupnoj javnosti, Čavić smatra činjenicu da je "nekoliko vehabista, bez ikakvog razloga premnatilo Srbina, prolaznika, na području Brčkog".

Naveo je da to u stvari "manifestira činjenicu da taj kleroradikalni fundamentalistički, islamski pokret, uzima sve više mjesta u ovoj zemlji i da on predstavlja realnu i dugoročnu prijetnju da se BiH u raljama takve kleroradikalne indoktrinacije, vrlo malog broja ljudi, nađe na osudi i u okviru zemalja koje mogu da budu dobra osnova za strvaranje raznih terorističkih pokreta, što je krajnje opasno za sve Bošnjake, i za sve građane BiH i da na taj način zemlja dobija karakteristike koje nisu ni malo dobre za njenu budućnost, koja je u euroatlanskim integracijama".