|

Čavić: Moguće je da Čović i Dodik blokiraju izbor novog Vijeća ministara BiH

Čavić: Moguće je da Čović i Dodik blokiraju izbor novog Vijeća ministara BiH
12
F
FENA
25.11.2014. u 14:47
62
komentara
12

dijeljenja
Čavić: Moguće je da Čović i Dodik blokiraju izbor novog Vijeća ministara BiH Dragan Čavić (Foto: Arhiv)
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić vjeruje u pozitivan ishod potpisanog sporazuma stranaka Saveza za promjene sa SDA i DF-om i ne misli da će to promijeniti novonastala situacija u RS, u kojoj je na prvom skupštinskom zasjedanju manifestovana parlamentarna većina oko SNSD-a.
Navodi da će to ipak na neki način stvoriti određeni osnov lideru HDZ-a Draganu Čoviću da pokuša da vrši pritisak na ostale političke partnere pri formiranju vlasti na nivou BiH.

Podsjetivši da je Čović pokazivao najveći interes za formiranje vlasti u RS, jer to koristi kao novu osnovu za formiranje bh.vlasti, Čavić je rekao da stranke Saveza za promjene imaju sporazum s SDA i DF-om, a da je znak pitanja da li će sada Čović uspjeti da involvira i Dodikova u vlast na državnom nivou.

"Ako se ne realizuje taj plan, onda Čović ima jedini mehanizam da opstruiše rad Parlamenta BiH kroz svoja tri delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, a i isti takav mehanizam bi mogao imati i Dodik, ali trećinu za funkcionisanje predstavljaju i dva delegata tako da oni mogu da prave opstrukcije samo s uticanjem na kvorum", rekao je Čavić na pres-konferenciji.

On je naveo da ima utisak da bi se, nakon uspostave novih organa vlasti u entitetima, moglo desiti i opstruisanje formiranja vlasti na nivou BiH, jer i HDZ i SNSD sada imaju ministre u Vijeću ministara BiH.

"U tehničkom smislu Vijeće ministara može da traje koliko hoćete, odnosno sve dok se ne izabere novo. Takvu situaciju smo imali u nekoliko navrata i zbog toga je ovakvo insistiranje Dragana Čovića da se formira vlast od nižeg ka višem nivou", naveo je predsjednik NDP-a i dodao da je to jedna od mogućnosti, koja može biti i hipotetička, ali i realna.
Prijavi grešku


Komentari (62)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...