Osuda zbog izjava
42

Čavić: Lukač podgrijava atmosferu i vodi RS u pravcu vrlo ozbiljnih koflikata

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik NDP-a Dragan Čavić tvrdi da je opredjeljenje te stranke da se politička borba u RS-u vodi u Narodnoj skupštini, bez upotrebe sile, nasilja i bilo kakvog uništavanja imovine.

"U tom kotekstu ćemo, između ostalog, i mehanizmima koje smo koristili na prethodnoj sjednici, zajedno s SDS-om i PDP-om, sprječavati na sve moguće načine usvajanje neustavnih akata", rekao je Čavić ponovivši da više ništa neće biti kao što je nekada bilo u parlamentu, da, kako tvrdi, vladajuće stranke rade nezakonito.

Tvrdi da je ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, izjavama u posljednja dva dana stavio MUP u funkciji jedne političke stranke i njenih ciljeva te da što prije treba dati neopozivu ostavku ili da je bude razriješen te dužnosti.

Kazao je da Lukač na taj način "podgrijava atmosferu i vodi RS u pravcu vrlo ozbiljnih koflikata, što nikome nije potrebno“, jer je neprihvatljivo da se policija miješa u dnevno-politički život kroz Lukačeve izjave.

"NDP osuđuje izjave Lukača koje nisu primjerene osobi koja je zadužena da nepristrasno, zakonito i ustavno vodi MUP, kao ključnu instituciju za provođenje zakona i održavanje javnog reda i mira, ali i ljudskih i grđanskih sloboda. Ministar je svojim izjavama i grubim miješanjem u politički život, teškim kvalifikacijama prema političkim neistomišljenika stavio MUP u funkciji jedne političke stranke i njenih ciljeva", rekao je Čavić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Nakon sjednice stranačkog predsjedništva, kazao je da opozicija više neće dozvoliti da Narodna skupština RS-a "bude mjesto gdje se okupljaju osobe s naoružanjem i tako manifestuju crnu stranu RS, jer to nije potrebno ni režimu u RS“.

Od vladajuće većine, dodao je, zavisi kako će parlament dalje raditi.