BiH
1

Čavara s rukovodiocima vlasti u FBiH razgovara o funkcionisanju i smještaju institucija

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Predsjednik FBiH Marinko Čavara danas razgovara s premijerom Vlade FBiH Fadilom Novalićem i predsjednicima oba doma Parlamenta FBiH o funkcioniranju vlasti u FBiH i smještaju institucija ovog entiteta.

Nekoliko je tema na dnevnom redu današnjeg sastanka, a prije svega funkcioniranje vlasti u FBiH, odnosi među institucijama i smještaj određenih institucija ovog entiteta.

Podsjećamo, Vlada FBiH ima u planu preseljenje u zgradu Energoinvesta u Sarajevu, a aktuelno je i pitanje smještaja predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Naime, uredi predsjednika i potpredsjednika trebali su biti iseljeni iz zgrade Predsjedništva BiH prije nego su predsjednik FBiH Marinko Čavara i potrpredsjednici FBiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović izabrani.

Čavara je odmah po stupanju na dužnost tražio od Vlade FBiH da pronađe adekvatan smještaj bez plaćanja zakupnine. Vlada FBiH ponudila je tzv. Vilu Braun koju je predsjednik FBiH prihvatio, a potpredsjednica i potpredsjednik nisu jer im je neuvjetna.

Kada je tehnički sve bilo spremno za useljenje, početkom ove godine, ispostavilo se da općina osporava Federaciji BiH korištenje tog objekta.

Tema razgovora današnjeg sastanka bit će i rad određenih institucija, kako bi se otklonili svi nesporazumi i problemi koji koče brojne projekte.

Sastanku prisustvuju Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, federalni premijer Fadil Novalić i njegovi zamjenici Jelka Miličević i Vesko Drljača te čelnici Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH Edin Mušić, Mladen Bošković, Vesna Švancer, Lidija Bradara, Jasenko Tufekčić i Drago Puzigaća.