Zahtjevi u 2022. godini
82

Čavara pomilovao 10 zatvorenika: Oproštene su zloupotrebe položaja, teške krađe i drugo

L. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara u 2022. godini pomilovao je 10 zatvorenika, među kojima su i oni koji su zloupotrebljavali položaj ili bili optuženi za tešku krađu. Čavara je odbio zahtjev o pomilovanju za 57 osuđenika.

Objavljen je zvanični Izvještaj o odlukama o pomilovanju pravomoćno osuđenih osoba donesenim u 2022. godini. U zvaničnim podacima navodi se da je predsjednik FBiH pomilovao 10 osoba, a broj odbijenih molbi za pomilovanje u 2022. je bio 57.

Čavara je pomilovao dva osuđenika za kazneno djelo "šumska krađa", a osobe su dobile djelomično oslobađenje od izdržavanja izrečene kazne zavora.

Između ostalog, pomilovana je i osoba optužena za kazneno djelo "krivotvorenje isprava", te je osuđeniku u potpunosti obrisana uvjetna kazna.

Također, pomilovana je osoba osuđena za "tešku krađu", te joj je obrisana uvjetna kazna. Zanimljivo je da je pomilovanje dobila osoba osuđena za kazneno djelo "zloupotreba položaja", te joj je dato djelimično oslobođenje od izdržavanja izrečene kazne zatvora od tri mjeseca.

Isti scenarij doživio je i osuđenik za kazneno djelo "nesavjestan rad u službi", te je i on djelimično oslobođen izdržavanja zatvorske kazne.