Predstavnički dom
125

Čavara očekuje da će u ponedjeljak biti imenovan novi predsjednik FBiH ukoliko danas ne bude dogovoreno

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine Marinko Čavara (HDZ) očekuje da će proces imenovanja rukovodstva Federacije BiH biti nastavljen u ponedjeljak na sjednici Predstavničkog doma.

Nakon tri neuspjela pokušaja dogovora o tome ko će biti predsjednik FBiH, zbog čega se može reći da je Čavara i dalje formalno predsjednik, dogovorena su dva nova sastanka za danas.

Refik Lendo (SDA) je u 10 sati pozvao Lidiju Bradaru (HDZ) i Igora Stojanovića (SDP) da se dogovore o potrebnom pitanju, ali je ranije uslovio dgovor o predsjedniku FBiH dogovorom stranačkih lidera o formiranju Vlade FBiH.

Čavara ističe da u slučaju negativnog ishoda sastanka danas, novi predsjednik će biti poznat u ponedjeljak.

"Kako je propisao visoki predstavnik u BiH, ukoliko tri kandidata za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH ne postignu suglasnost ko je predsjednik o tome odlučuje Predstavnički dom i očekujem da će na sjednici u ponedjeljak to biti razriješeno ako ne bude nekih novih opstrukcija kojima svjedočimo nekoliko posljednjih tjedana", kazao je Čavara.

Naime, potrebno je da svetroje razgovaraju o izboru predsjednika kako bi u slučaju da se ne dogovore, mogao glasati Predstavnički dom. Osim sastanka u 10, nakon toga je na razgovor pozvala i predsjedavajuća PD Mirjana Marinković Lepić.

Čavara se još osvrnuo i na novu koalicionu većinu na državnom nivou navodeći da treba puno tolerancije i razumijevanja da se postigne ono što se može zajednički uraditi.

"Ne trebaju se tražiti točke sporenja. Prvenstveno se treba voditi računa što je najveći interes BiH, a to je evropski put i da stabiliziramo stanje u ovom nestabilnom svijetu", istakao je Čavara.