BiH
10

Čavara o napadu na Kukića: Događaje iz crne rubrike ne koristiti u predizborne svrhe

Piše: E. G.
Marinko Čavara (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Marinko Čavara (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Upitan da prokomentira jučerašnji brutalni napad na prof. dr. Slavu Kukića, federalni zastupnik i potpredsjednik HDZ-a BiH, Marinko Čavara, je kazao da prvo treba sačekati šta će pokazati istraga u ovom slučaju te napad na Kukića nazvao "događajem iz cerne rubrike".

"Ne bih ništa komentirao dok ne vidimo šta će pokazati istraga. Događaje iz crne rubrike ne treba koristiti niko u bilo kakve predizborne svrhe, niti unaprijed ocjenjivati i ostvarivati svoje političke ili bilo koje druge ciljeve. Žao mi je za svako nasilje i saosjećam sa svakom žrtvom tog nasilja, ali u svakom slučaju osuđujem svakoga koji to pokušava iskoristiti u svoje političke svrhe", kazao je Čavara.

Podsjetimo, profesor Kukić je i jučer nakon napada na njega novinarima kazao kako smatra da naručioce napada treba tražiti među onima koje kritikuje u proteklih 20 godina te da je uvjeren da iza svega stoji politika.

Jučer je i 28 nevladinih organizacija zatražilo od Čavare te ostalih HDZ-ovih funkcionera koji su bili na dočeku Darija Kordića u Busovači, među njima i predsjednika stranke Dragana Čovića, da odstupe s pozicija u vlasti zbog davanja podrške ratnom zločincu. Čavara je danas izjavio kako su i te organizacije trebale doći da vide kako je izgledao skup.

"Meni je žao što oni nisu bili na dočeku i tada bi vidjeli da griješe. Sa tog skupa dostojanstva u Busovači su poslane samo poruke ljubavi i mira. Mislim da oni koji nisu bili na takvom skupu ne trebaju slati poruke mržnje i netolerancije u BiH. Nama je živjeti zajedno, trebamo uvažavati svačije mišljenje, kao i odluke suda, koji je odlučio da je Kordić slobodan čovjek i da može doći u svoju rodnu Busovaču i kleknuti na grobovima svojih roditelja", izjavio je Čavara.

Na "skupu dostojanstva", kako ga je Čavara nazvao, tog dana u Busovači je nožem prijećeno snimatelju FTV-a dok je obavljao svoj zadatak, a našem reporteru je onemogućeno da fotografiše molitvu u crkvi, kojoj su prisustvovali i HDZ-ovi funkcioneri zajedno sa Kordićem te su pojedini redari ispitivali novinarske ekipe za koga rade, čime im je indirektno dato do znanja jesu li ili ne dobrodošli da obave svoj posao.