Nakon sastanka
6

Čavara: Imenovanja nisu jedini problem u Vladi FBiH, opterećni smo odnosima stranaka

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon što je sjednica Vlade FBiH 22. januara prvi put prekinuta u ovom sazivu, predsjednik FBiH Marinko Čavara održao je danas sastanak s premijerom Fadilom Novalićem i dopredsjednicima Jelkom Milićević i Veskom Drljačom, kako bi pronašli rješenje za trenutnu situaciju u FBiH i nastavili s radom.

Sjednica je prekinuta kada se trebalo razmatrati poništenje javnog konkursa za izbor direktora i zamjenika direktora Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine. Sjednicu je prekinuo federalni premijer Fadil Novalić uz obrazloženje da nije siguran u zakonitost predloženih odluka.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

"Postoji niz neriješenih pitanja i treba se vratiti u zonu dogovora i razgovora jer bi se sukob odrazio na svakog stanovnika FBiH. Imenovanja nisu jedino pitanje koje je uzrokovalo prekid sjednice Vlade, možda je to samo kap koja je prelila čašu u odnosima partnera u vlasti. Mnoga pitanja su tu poput Razvojne banke, FUP-a, imenovanja vršitelja dužnosti i slično, što opterećuje odnose. Opterećeni smo odnosima stranaka i predizbornim kampanjama. Mislim da svi zajedno, imajući u vidu odgovornost koju nosimo na pozicijama na kojima jesmo, trebamo tražiti način da ovo riješimo", rekao je Čavara dodavši kako su postigli dogovor da se u narednim danima održe razgovori s ciljem pronalaska konkretnih rješenja.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević kazala je kako se na konkurs za direktora Porezne uprave prijavilo osam kandidata koji su ispunjavali uvjete, ali da je zabrinjavajuće to što niko nije prešao prag nakon testiranja. Za poziciju zamjenika prijavilo se pet kandidata, ali oni također nisu zadovoljili uvjete.

"Ovo nije ni prvi ni posljednji put da Vlada nije donijela odluku o poništenju konkursa i raspisivanju novog. Sve je urađeno u dobroj vjeri, a sva pitanja koja su se poslije otvorila traže da se prođe sva procedura imenovanja od koraka kada je istekao mandat, te da popravimo greške ako smo ih napravili. Pokušat ćemo riješiti ovo pitanje kroz institucije. Mislim da smo otišli predaleko, da se moramo vratiti i ponovo raditi", kazala je Milićević.

Istakla je kako podržavaju rad Porezne uprave FBiH koja bilježi odlične rezultate i vrlo je bitna za FBiH.

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača rekao je kako je stav ministara iz reda SBB-a principijelan, a to je transparentno i zakonito dogovaranje.

"Tražimo da Vlada funkcioniše, bitni su interesi građana. Zakon je prioritet", kazao je Drljača.