Zatražena deložacija
40

Čavara i potpredsjednici skoro godinu dana ilegalno borave u zgradi Predsjedništva BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prošlo je skoro pola godine od kada je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić tražio da se iz zgrade Predsjedništva BiH deložiraju kabineti predsjednika FBiH Marinka Čavare i potpredsjednika Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića.

Na zahtjev Mladena Ivanića oglušili su se članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, koji prema posljednjim informacijama nisu uopće odgovorili na zahtjev u kojem se traži deložacija kabineta čelnika FBiH zbog ilegalnog boravka u zgradi Predsjedništva.

Ovim povodom kontaktirali smo potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda Milana Dunovića koji nam je kazao da nije uopće optimističan da će se pitanje smještaja kabineta riješiti u ovom mandatu.

"Pokazao sam u proteklom periodu svoju fleksibilnost u cilju postizanja dogovora u vezi s preseljenjem sva tri kabineta. Dakle, istovremeno i na istu lokaciju. Nažalost, predsjednik Čavara i potpredsjednica Mahmutbegović nisu uspjeli postići dogovor te smatram da je to odraz stanja u koaliciji na federalnom nivou", rekao nam je Dunović.

Potvrdio nam je da je bivše sjedište Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Villa Braun objekat o kojem čelnici FBiH vode pregovore te da mu nije poznato da li postoji interesovanje za neku drugu lokaciju.

"Nisam optimističan da će se ovaj problem riješiti. Imam samo jedan uslov, a to je ista lokacija i istovremeno preseljenje", kazao je Dunović.

Inače, Predsjedništvo BiH je 20. juna 2016. godine zaprimilo dopis od predsjednika Federacije BiH kojim se traži donošenje odluke o produženju odobrenja za korištenje prostorija u zgradi Predsjedništva BiH.

Kako je naveo predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u zahtjevu za deložaciju, Predsjedništvo BiH nikada nije donijelo takvu odluku niti je odobrilo produženje boravka te zato od 12. jula 2016. godine ne postoji pravni temelj za boravak kabineta predsjednika i potpredsjednika FBiH u zgradi Predsjedništva BiH.