O narednim potezima
133

Čavara: Budžet nije donesen na vrijeme, raspuštanje parlamenta nije nemoguće

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista, odgovarajući na pitanje postoje li mogućnost raspuštanja Federalnog parlamenta, kazao je kako će svoje ovlasti iskoristiti "ako procijeni da je to potrebno".

"U Ustavu jasno piše da predsjednik FBiH raspušta oba doma Parlamenta FBiH kada oni ne uspiju donijeti budžet prije početka budžetske godine. Ja ne vidim što se promijenilo u ovome trenutku jer i dalje stoji da budžet nije donesen prije početka ove budžetske godine. Zato ponavljam, ako se nastave stvarati napetosti, donositi štetne odluke..., onda je manja šteta raspustiti Parlament. Pozicija predsjednika FBiH je vrlo jasna i ja ću iskoristiti svoje ovlasti ako procijenim da je to potrebno.

Komentirajući izmjene Izbornog zakona BiH, Čavara je istakao kako su one itekako potrebna jer su Hrvati, intervencijama u Washingtonski i Daytonski sporazum, dovedeni u poziciju da ne mogu ostvarivati svoja legitimna prava.

"Bošnjački političari javno govore da neće dopustiti Hrvatima da biraju svoje predstavnike, što je u demokratskom svijetu nedopustivo. Nakon toga obmanjuje se javnost pričama da treba osigurati jednakopravnost naroda na cijelom području BiH, miješa se predstavljanje i pripadnost narodu pa se čak glupo osjećamo što moramo sve to objašnjavati. Svima je jasno da pripadnik nije jednako što i predstavnik, jer i Ustavni sud jasno definira što znači legitimno predstavljanje", dodao je Čavara.

Predsjednik Federacije BiH podsjeća kako je BiH utemeljena na ravnopravnosti triju naroda i na mirovnim sporazumima.

"Hrvati insistiraju da se BiH vrati tim temeljima s obzirom na to da je u 120 navrata intervenirano u Ustav FBiH na našu štetu. Nažalost, zajednička je politika svih stranaka u pogledu odbijanja mogućnosti da Hrvati biraju svoje legitimne predstavnike, a to pak vrlo jasno sugerira kako je riječ o pokušaju apsolutne dominacije. To je čak protivno i tzv. probosanskoj orijentaciji jer ona, po mom mišljenju, podrazumijeva sve raznolikosti BiH. To su snage koje, ponavljam, najviše ruše BiH", ustvrdio je Čavara.