Amnestija u režiji HDZ-a
875

Čavara brani neodbranjivo: Dodik ne ruši državu, "isprovociran" je Inzkovom odlukom

M. G.
Marinko Čavara (HDZ) prilikom gostovanja na federalnom javnom servisu
Marinko Čavara (HDZ) prilikom gostovanja na federalnom javnom servisu
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara (HDZ) rekao je jučer, komentirajući aktuelnu političku krizu u BiH, da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik svojim potezima ne ruši državu BiH, nego je samo "isprovociran".

Čavara iz nekog razloga izvor trenutnih problema u BiH ne vidi u Dodiku i secesionističkoj politici koja dolazi iz SNSD-a i satelitskih stranaka u RS-u, nego u nekoj "provokaciji" koja je RS-u nanesena nametanjem Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida.

Dio razloga za ovakvu situaciju u državi Čavara vidi i u tome što Hrvati u BiH nemaju svoj entitet.

"Milorad Dodik ne ruši državu, možda su samo isprovocirani oni koji imaju entitet Republiku Srpsku, što mislim da nije pravedno da jedan narod dobije entitet i u nazivu i sadržaju i po sastavu stanovništva, a da druga dva naroda budu u FBiH u jednom entitetu. Mislim da je to trebalo završiti sa tri entiteta, puno bi se bolje i lakše slagali", izjavio je Čavara u gostovanju na FTV-u.

Dodao je da u ovom trenutku ne može podržavati nešto što se radi, što nije dogovor i razgovor.

"Da li je opravdano s Dodikove strane, u to ne bih ulazio. Mislim da treba i Miloradu Dodiku i svim drugim političkim akterima puno više spremnosti za razgovor i dogovor. Mislim da je jako upitno što neki misle da mogu napraviti u ovoj fazi, bez razgovora i dogovora, uz neke sulude poteze koje je povlačio visoki predstavnik Inzko na samom odlasku. Znači napraviti takav jedan potez u kojem ćete omogućiti da se stalno tužakamo i nešto prebiremo. To je nešto što su davno sudovi presudili, što je egzaktno i mislim da nije dobro", dodaje Čavara.

Navodi da je Inzkovo nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida napravilo "dar-mar" u državi.

"Tad su krenule ove aktivnosti iz RS-a, svih stranaka. Stalno dobijamo poruke i od političkih elita iz Sarajeva kako nisu spremni za razgovor. U prošlosti smo imali to da su visoki predstavnici reagirali onako kako želi određena struktura. Mi ćemo gurati, praviti probleme a onda ćemo čekati reakciju međunarodne zajednice da nekoga kazni, pa ćemo mi brati plodove. Mislim da je to vrijeme iza nas", navodi predsjednik FBiH.

Zaključio je da visoki predstavnik u BiH nije donio skoro nijednu odluku pozitivnu i povoljnu za Hrvate u BiH.