Predsjednik FBiH
55

Čavara: Bez politikantstva u sprovođenju mjera u borbi protiv koronavirusa

SRNA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara zatražio je od svakog stanovnika FBiH da poštuje mjere kriznih štabova i uputstva zdravstvenih radnika i ustanova, jer je to jedino što može usporiti širenje virusa korona i spriječiti pogubne posljedice.

On je istakao da, nažalost, neodgovornost mnogih pojedinaca ugrožava živote svih i prema njima treba preduzeti sve mjere sankcija propisane u Krivičnom zakonu i Zakonu o prekršajima.

"Ranije sam pozvao sve nosioce funkcija u FBiH na maksimalnu odgovornost u izvršavanju svojih nadležnosti, jer je u ovakvim situacijama najvažnije funkcionisanje sistema države bez bilo kakvih devijacija, politikantstva i nenadležnog postupanja i donošenja odluka", naveo je Čavara u saopštenju.

On je dodao da je u medijima objavljena namjera donošenja "Uredbe sa zakonskom snagom o mjerama i radnjama na sprečavanju postupanja protivno izdanim rješenjima i naredbama nadležnih organa za vrijeme trajanja odluke Vlade FBiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom virusa korona na području FBiH" koja je, prema njegovom mišljenju, apsolutno nepotrebna i u sadržaju protivustavna.

Čavara je ukazao da postojeći zakoni omogućavaju sankcije za nepoštivanje izdatih rješenja i naređenja nadležnih organa, prenošenja zaraznih bolesti, djela protiv zdravlja ljudi i drugo i treba ih primijeniti.

"Tražim od Vlade FBiH da se maksimalno posveti zaštiti zdravlja svakog stanovnika FBiH, a da odbaci ovaj i slične pokušaje nenadležnog postupanja i kršenja zakona i ustava", naveo je Čavara.

On je napomenuo da je ovo stanje nesreće predviđeno Ustavom i zakonima, koje samo treba provesti. "Neodgovorno ponašanje u ovom vremenu može imati dalekosežne negativne posljedice za sve stanovnike FBiH i cijelu BiH, te takvo ponašanje mora biti sankcionisano", upozorio je predsjednik ovog entiteta.

On je zahvalio svakom odgovornom pojedincu, a članovima kriznih štabova čestitao i zahvalio na odgovornom djelovanju i sprovođenju aktivnosti na suzbijanju virusa korona, a posebno doktorima i svom medicinskom osoblju koji neumorno i hrabro rade svoj posao.

"Situacija je još pod kontrolom i ne smijemo dopustiti da nas pojedinci dovedu u smrtnu opasnost", poručio je Čavara.