BiH
0

Ćavar: Fenomen nasilja na sportskim terenima sve više izražen u BiH

FENA
Mladen Ćavar
Mladen Ćavar
Radionica "Cjelovita i stručna analiza trenutnog stanja sigurnosti u oblasti organizacije sportskih natjecanja", koju organizira Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji s Instrumentom Evropske komisije za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX), počela je jutros u Sarajevu, a trajat će dva dana.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar je kazao novinarima da je ovo regionalna konferencija koja se bavi fenomenom nasilja na sportskim terenima, a prisustvuju joj predstavnici relevantnih evropskih zemalja i predstavnici svih zemalja iz regiona.

"Cilj ovog skupa je da se vide prvenstveno iskustva evropskih zemalja u sprečavanju i prevenciji nasilja na sportskim terenima. Ubijeđeni smo da će dvodnevna konferencija rezultirati razmjenom iskustava i kvalitetnim zaključcima i preporukama za nas u BiH kako bismo se uhvatili ukoštac s ovim fenomenom", kazao je Ćavar.

Prema njegovim riječima, fenomen nasilja na sportskim terenima, huliganizam je sve više izražen u BiH, što je posljedica trenutnog stanja i individualnih karakteristika raznih počinitelja.

Međutim, dodao je, svima nama je cilj da dobijemo sigurno okruženje na sportskim terenima i "da mi u BiH zajedničkim snagama uradimo sve što je u našoj moći kako bismo osigurali da sportski tereni i okruženje sportskih terena vezano za sportske manifestacije bude apsolutno sigurno“.

Ćavar navodi da to zahtijeva aktivnost šire društvene zajednice, multidisciplinaran pristup, da se ne shvata da je to samo na represivnim organima, i da se "tu trebaju uključiti i druge stručne službe“.

"Mi iz Ministarstva sigurnosti BiH želimo da budemo partner svima njima u BiH kako bismo obavili taj posao. Ovdje će danas biti govora kako to rade Španija, Portugal i ostale evropske zemlje i na koji način su oni uspjeli da sportske manifestacije očiste od huligana u svojim zemljama", kazao je Ćavar.

Pomoćnik načelnika Uprave policije u Ravnateljstvu policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske Josip Bukvić je kazao novinarima da Republika Hrvatska ima problema s nasiljem na sportskim natjecanjima i s tim u vezi poduzima niz mjera i aktivnosti da bi se to suzbijalo.

-"pravo jučerašnji primjer utakmice u Italiji između Italije i Hrvatske su nam dokazali da nereda itekako ima, izazvali su ih navijači reprezentacije Hrvatske, mi bismo prije rekli huligani. Pitanje je na koji i kakav način možemo to spriječiti", kazao je Bukvić.

Dodao je da u Republici Hrvatskoj, na području Republike Hrvatske, donekle uspijevaju suzbijati te pojave i nerede, "ali oni su nam se upravo premjestili van Republike Hrvatske, tamo gdje gostuju klubovi iz Hrvatske i reprezentacija“.

"To je jedan novi fenomen i s tim fenomenom ćemo se morati pozabaviti i boriti zajedno s policijama i svim drugim subjektima ostalih država u kojima naši navijači sudjeluju", kazao je Bukvić.

Dodao je da će se i na radionici u Sarajevu upoznati o iskustvima drugih država, s kolegama iz drugih država, "mada mi već kontaktiramo i surađujemo sa svim kolegama koji se bave tom problematikom na području čitave Evrope pa i šire“.

Bukvić je naveo da imaju ustrojenu takozvanu informacijsku točku za nogomet koja je koordinacijsko tijelo za bavljenje tom problematikom.

"Većina država u Evropi također ima takve točke i suradnja se odvija preko istih i određene rezultate na području Republike Hrvatske mi upravo imamo iz te suradnje. Vjerujem da će današnja i sutrašnja konferencija ići u tom pravcu da se još više upoznamo o pozitivnim iskustvima svih zemalja i izaberemo najbolja rješenja, odnosno one države koje nemaju ta rješenja da ih pretoče u svoje zakonske norme, a nakon toga i postupanje policije i ostalih državnih tijela koja bi se trebala baviti tom problematikom", kazao je Bukvić.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je 2003. godine donijela prvi zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.

"Do sada smo ga i četiri puta poboljšavali. Zakonska regulativa je, po nama, veoma dobra. Možda je pitanje da li u potpunosti primjenjujemo te zakonske okvire, ali trudimo se i nastojimo da poboljšavamo sve ono što u praksi uočavamo da treba upravo zakonski dopuniti", kazao je Bukvić.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Ermin Pešto je kazao da, kada bi se govorilo o konkretnim mjerama, treba poduzeti niz koraka.

"Analizirati legislativu, da vidimo kakva nam je legislativa, imamo li dobre zakone ili nemamo. Pokušali smo na državnom nivou da predložimo zakon, međutim, nije prošao u parlamentu. Problem je spušten na entitetske nivoe. Izvorno, oni jesu nadležni, međutim, problem je države", kazao je Pešto.

Naveo je da kada se navijači iz Banje Luke i Sarajeva sretnu na nekoj tački, "to nije više problem ni Republike Srpske, ni Federacije BiH, nego države“.