Federacija BiH
26

Čavalić: Tražim da se omogući lista sa više kandidata za člana Ustavnog suda BiH

I. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ključna sjednica Komisije za izbor i imenovanje održat će se sutra, 20. juna. Na njoj će se odlučiti da li će pred Predstavnički dom Parlamenta FBiH doći lista sa više ili samo jednim kandidatom za člana Ustavnog suda BiH.

Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Admir Čavalić je kazao da je njegov stav, kao i stav njegovih kolega iz SBiH jeste da je potrebno imati više kandidata te da Predstavnički dom treba da bude taj koji će birati.

On je pojasnio je zašto je to važno.

"Prije svega kako bi se osigurao minimum proceduralnosti, a razumijevajući da je bilo ranijih proceduralnih nedostataka (npr. slučaj Haruna Išerića). Posebno jer je riječ o izuzetnom imenovanju, generacijskom, koji determinira desetljeća sudske prakse u našoj zemlji. Apsolutno razumijem da član Ustavnog suda BiH, pored stručnosti, treba da odražava neke političke vrijednosti, ideologiju (idealno tržišnu), ali je nedopustivo da se to svodi na klasičnu partijsku trgovinu i da se preko koljena lome procedure, te oduzima parlamentarno pravo", naveo je.

Čavalić je kazao da minimum koji traži jeste da se omogući lista sa više kandidata, a nakon toga svako po vlastitoj savjesti i odgovornosti glasa za određenog kandidata.

"Argument da se 'ranije tako radilo' ne stoji kada je riječ o zahtjevu za listom sa više kandidata. Tek kada dobijemo datu listu moguće je učestvovati u izboru i onda se voditi kriterijima stručnosti, ali da, svakako, i tu sam realan, ideološke pozadine datog sudije (što je praksa i u drugim zemljama poput npr. SAD)", rekao je.

Smatra da je najbolji kandidat onaj koji razumije "običnog čovjeka", privrednika, realni sektor, a ne da je čitav život proveo u administrativno-birokratskom aparatu naše zemlje koji koči prosperitet.