BiH
0

Čaušević dužan Osmiću isplatiti 5.000 KM za uvredu

SRNA
Kemal Čaušević
Kemal Čaušević
Osnovni sud u Banjaluci donio je prvostepenu presudu prema kojoj je bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemal Čaušević dužan da plati 5.000 KM predsjedniku Samostalnog sindikata zaposlenika u UIO Mehmedaliji Osmiću za uvredu.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu, Osmić je rekao da su presudom, koja je donesena prije dva dana, pobijene sve laži koje je Čaušević izrekao tokom suđenja te da slijedi njegova žalba, jer je tužbom tražio odštetu od 100.000 KM.

On je podsjetio da je krajem avgusta 2010. godine Sindikat podnio Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv tadašnjeg direktora Uprave Kemala Čauševića, jer je, kako je rekao, Čaušević počinio najveći kriminal u BiH, nakon 1996. godine.

"Podnesena je tužba po šest tačaka – od zloupotrebe položaja, novčanih sredstava, nezakonitog primanja u službu, nezakonito miješanje u rad Sindikata i drugo. Nije samo riječ o krivičnoj prijavi protiv Čauševića, već i njegovih pomoćnika", naveo je Osmić.

Osmić tvrdi da su u pomenuti kriminal umiješani i tadašnji pomoćnici direktora Uprave i šefovi na nižim nivoima organizacione šeme, te da neka od tih lica i danas nastavljaju činiti isto, "a u cilju onemogućavanja aktuelnog direktora Uprave Miroslava DŽakule da normalno i profesionalno obavlja svoju dužnost".

Prema njegovim riječima, UIO BiH mora da doživi rekonstrukciju, odnosno da se na određena mjesta dovedu novi ljudi, "jer su za sedam godina (do pokretanja krivične prijave Sindikata) milijarde KM otišle tamo gdje ne treba".

Osmić je istakao da je veliki broj njegovih kolega iz Uprave pošteni i čestiti ljudi, koji znaju da rade svoj posao, dodavši da je UIO u službi građana BiH, na čijem čelu je Džakula, koji je profesionalac u svom poslu.

On je najavio pokretanje krivične prijave protiv određenih lica u Upravi zbog ugrožavanja bezbjednosti njega i njegove porodice, kao i protiv lica koji su, kako je rekao, krivotvorili pečat Sindikata.