Prva žena u historiji
2.1k

Časni krst u ledenoj Neretvi kod Mostara osvojila 16-godišnja Slađana Milićević

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Šesnaestogodišnja Slađana Milićević iz Nevesinja pobjednica je plivanja u ledenoj Neretvi za Časni krst u mostarskom naselju Ortiješ, čime je osvojila i titulu prve žene koja je historiji ovog takmičenja u Hercegovini.

Ona je kazala kako su joj korijeni iz Mostara i da inače provodi ljeta u tom gradu i na rijeci Neretvi, te da joj je uvijek bila želja da zapliva na Bogojavljenje.

U mjestu Ortijek kod Mostara (Foto: G. Š./Klix.ba)
U mjestu Ortijek kod Mostara (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Hladno je, ali se osjećam super. Prvi put plivam za Časni krst i velika mi je čast da sam ja ove godine pobjednica. Jako mi je drago što sam jedina žena ovdje, a nadam se da će u budućnosti biti više žena koje će plivati", kaže ponosna pobjednica.

Paroh blagajski Branimir Borovčanin podsjeća da se na Neretvi pliva već sedmu godinu i da je ovaj događaj već postao tradicija, te je ove godine učestvovalo više od 25 plivača, među kojima najmlađi učesnik ima devet, a najstariji više od 65 godina.

Učesnici Plivanja za Časni krst (Foto: G. Š./Klix.ba)
Učesnici Plivanja za Časni krst (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Prvi put da je jedno žensko učestvovalo i nadam se da će ovaj njezin potez ohrabriti druge djevojke da nam se pridruže da nije to čisto muška manifestacija", rekao je Borovčanin dodajući da je ove godine manifestacija bila najmasovnija.

Podsjeća da plivanje za Časni krst na Bogojaljenje simbolizuje potapanje tijela u vodu u znak sjećanja na krštenje Isusa Hrista u rijeci Jordanu koji se proslavlja na praznik Bogojavljenja.