BiH
5

Casey: Donja Gradina je podsjetnik šta se može desiti kad se ekstremizam ne zaustavi

FENA
Britanski ambasador u BiH Nigel Casey posjetio je 25. juna Spomen-područje Donja Gradina gdje je, zajedno s direktorom te ustanove Miloradom Bukvom, odao počast žrtvama koje su ubijene na ovom području tokom Drugog svjetskog rata, saopćeno je iz britanske ambasade.

"Želio sam da posjetim Donju Gradinu da bih odao počast hiljadama onih koji su izgubili živote na ovom mjestu. Morao sam biti u Londonu 12. maja, pa nisam mogao prisustvovati godišnjoj komemoraciji. Užasna historija ovog mjesta je stalan podsjetnik na ono što se može desiti kada se mržnja i ekstremizam ne zaustave", kazao je ambasador Casey.

Od početka 1942. pa do posljednjeg dana postojanja logora III Ciglana, masovne likvidacije zatočenika događale su se u Donjoj Gradini.

Na devet grobnih polja nalazi se 105 masovnih grobnica ukupne površine od 10.130 m². Naknadno su pronađene još 22 masovne grobnice. Stalnu sponu između Donje Gradine i logora III Ciglana u Jasenovcu činila je skela kojom su zatočenici prevoženi na Gradinu.

Na ušću Une u Savu nalazi se "Topola uzdaha" ili "Topola fra Sotone" kako su je nazivali zatočenici, prirodni spomenik koji svojim postojanjem svjedoči o stravičnim ustaškim zločinima.