{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čas samoodbrane u Sarajevu: Dame naučile rukovati oružjem i pucati iz pištolja

Piše: Dž. Č./Klix.ba
2.7.2017. u 17:54
953
396
Čas samoodbrane u Sarajevu: Dame naučile rukovati oružjem i pucati iz pištolja
953
Brojne djevojke i žene danas su učile rukovati vatrenim oružjem i pucati iz pištolja kalibra 9 milimetara na strelištu Pašino brdo, 15-ak kilometara od centra Sarajeva. Iako je većina njih prvi put u životu držala oružje u rukama, na kraju obuke, zahvaljujući članovima sportskog udruženja "4Tactic", sve su se osjećale snažnije i sposobnije za samoodbranu.
Ladies Shooting Day je događaj koji su osmislili predsjednik "4Tactic" Sead Hasanović i još tri osnivača udruženja kako bi educirali njihove sugrađanke o načinima i tehnikama prevencije nasilja. Kako kažu, cilj im je osnažiti žene kako bi prestale biti meta nasilnika.

"Ne ubija oružje, nego čovjek. Pištolj je alat kojim se mora znati rukovati", rekao je Hasanović prisutnim ženama prije nego je sa svojim kolegama svakoj od njih pojasnio kako se pištolj vadi iz futrole, pravilno čuva, repetira, stavlja metak u šanžer...

Dame su nakon osnovne obuke imale priliku ispaliti i po nekoliko metaka u mete, a neke od njih prvi put su uspjele pogoditi i sami centar. Hasanović kaže kako je zadovoljan rekcijama žena na pucanje.

"Najvažnije je da su preovladale taj početnički strah, da nema velikih trzaja i slično. Željeli smo im pojasniti kako vatreno oružje nije strah i trepet već da je to komad alata koji se može koristiti sigurnosno i za koje čovjek mora znati neka pravila. Nadam se da smo i uspjeli u tome. Sve je do tehnike držanja oružja, amortizacije pucnja i moram reći da sam zadovoljan pogodcima", kazao nam je Hasanović koji, saznajemo poslije, svakodnevno nosi oružje uz sebe.

Sanda Putica danas je prvi put čuvala pištolj u rukama i pucala. Kaže da jedva čeka ponovo doći na jedan ovakav događaj.

"Prvi put sam u životu pucala. Instruktori su nam sve smireno i staloženo objasnili, tako da nije bilo velikog straha. Došla sam ovdje na nagovor prijateljice, a za događaj sam saznala preko Facebook stranice udruženja", istakla je Putica.

Sve dame pucale su iz pištolja kalibra 9 milimetara. Saznajemo kako "4Tactic" pored brojnih pištolja imaju i nekoliko pušaka za iskusnije pucače.

Sarajevsko udruženje "4Tactic" aktivno je posljednjih godinu dana, a Hasanović ga je osnovao sa njegovim kolegama iz velike ljubavi prema streljaštvu. Osnivači udruženja okupljaju se barem dva puta sedmično na obukama i treninzima koji uvijek završe ugodnim druženjima.

Na početku se savladavaju osnovne tehnike rukovanja oružjem. Udruženje redovno nabavlja municiju od bh. proizvođača municije, tako da je članovi mogu kupiti i od njih po istoj prodajnoj cijeni. Članovi udruženja ne smiju imati neku kriminalističku pozadinu.

Današnji događaj je odraz trenda jer je edukacija o prevenciji nasilja kroz osposobljavanje žena za samoodbranu važan dio opće sigurnosti u mnogim zemljama svijeta.

"Osnovama borilačkih sportova i treninzima rukovanja vatrenim oružjem se podiže samopouzdanje i jača osjećaj sigurnosti. Žene više nisu potencijalne žrtve već su sposobne da se zaštite i od najgorih predatora", poručili su na kraju članovi "4Tactic".

Iako je želju dama da ispucaju još pokoji metak nakon obuke spriječila kiša, prisutni su nastavili ugodno druženje uz priču o oružju i samoodbrani, što je i bio krajnji cilj događaja Ladies Shooting Day.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: