Značajan jubilej
108

Čas historije u Zaimovom dolu kod Goražda: Prije 31 godinu legendarni komandant formirao je 1.drinsku brigadu

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
Nekoliko kilometara od Goražda u Zaimovom dolu, mjestu u kojem je legendarni komandant Prve drinske brigade Zaim Imamović prvi put postrojio mladiće iz ovog kraja spremne da brane svoje domove, Goražde i Bosnu i Hercegovinu danas je održana manifestacija "Dan Prve Drinske brigade – Zaimov do, da se pamti 2023".

Do mjesta na kojem je osnovana jedna od prvih vojnih formacija Armije R BIH goraždanski atletičari istrčali su 32 kilometra u maratonu “Tragom drinskih brigada” koji je počeo sa goraždanskog izletišta Rorovi.

Članovi Atletskog kluba, škole trčanja te biciklističkog kluba jutros su sa Rorova krenuli ka Zaimovom dolu, a kratko su se zadržali kako bi odali počast na spomeniku poginulim pripadnicima policije a potom I na spomeniku ubijenoj djeci Goražde.

“Ovo je još jedna prilika da se prisjetimo svih naših poginulih boraca i ubijene djece i da im odamo dužnu počast jer njihov doprinos i žrtva ne smiju biti zaboravljeni. Idemo "Tragom drinskih brigada", svih koji su egzistirali na ovim prostorima, zaustavljamo se i na mezarjima koji se nalaze na dionici do Zaimovog dola gdje takođe odajemo počast na mjestu gdje je rahmetli Zaim Imamović 1992. Godine prvi put postrojio prvi bataljon Prve Drinske brigade i osnovao jednu od prvih brigada Armije RBIH”, poručio je Zaim Šuman, predsjednik Atletskog kluba Goražde Zaim Šuman.

U okviru manifestacije kojom se njeguje sjećanje na legendarnog komandanta Zaima Imamovića i saboraca koji su dali veliki doprinos u odbrani BiH organizovan je i planinarski pohod od Sadbe do Ilovače, a na Zaimovom dolu i malonogometni turnir.

"Organizovan je planinarski pohod na lokaciji Sadba-Posestra-Rešetnica-Zaimov do Ilovača. Sretni smo što u pohodu učestvuje oko 200 učesnika i mnogo mladih ljudi, planinari, članovi gorske službe spašavanja, učenici osnovnih i srednjih škola za koje je na lokalitetu Posestre održan i historijski sat o svemu što se dešavalo na ovom području jer moramo baštiniti tu tradiciju i prenositi istinu budućim generacijama", kazao je Selim Imamović, predsjednik udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca.

Putem do Zaimovog dola učesnici su mogli čuti detalje slavne odbrane ovih prostora, dok je na spomen obilježjima ostavljeno cvijeće i proučena fatiha.

"U noći sa 13. na 14. maja 1992.godine ovdje je formirana prva vojna formacija na tlu BIH, Prva Drinska brigade koja je dala ogroman doprinos u odbrani od agresije", kaže Derviš Hadžić-Dedo, ratni komandant 3.pješadijskog bataljona u sastavu Prve drinske brigade.

Prva drinska brigada čijih je oko 500 pripadnika dalo svoje živote za slobodu ostat će zapamćena kao neprobojni bedem odbrane Goražda, a njen komandant Zaim Imamović jedan od najhrabrijih bosanskih sinova.

Bio je oficir JNA koju je napustio kako bi organizirao otpor agresiji u rodnom Goraždu, a komandovao je operacijama oslobođenja Goražda "Krug" i "Drina" u ljeto 1992.godine kada je 18.septembra 1992.godine oslobođena kompletna teritorija općine Goražde, ali i dio susjednih općina.

Početkom 1995. godine preuzeo je komandu nad 14. Divizijom. Vrhunski vojskovođa i komandant koji je tokom rata ranjen šest puta uvijek je bio u prvim redovima među svojim borcima. Svega nekoliko dana prije okončanja rata, kobnog 9. oktobra 1995. godine poginuo je u rejonu Rogojske grede.

Zlatni ljiljan dodijeljen mu je posthumno kao i čin brigadira na dan njegove dženaze. Danas njegovo ime nosi kasarna u Pazariću, ulica u njegovom rodnom gradu nazvana je po njemu dok spomenik legendarnom komandantu još nikada nije podignut.

Okupljenima u Zaimovom dolu danas su se obratili bivši saboraci i zvaničnici, između ostalih i ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Avdo Mirvić, te gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, inače sin legendarnog komandanta.

Manifestacija završava sutra obilaskom spomen obilježja i odavanjem počasti, na svim lokalitetima u nekadašnjoj ratnoj zoni odgovornosti Prve Drinske brigade.