BiH
0

Carla del Ponte traži od Angele Merkel da EU zadrži pritisak na Beograd da izruči Karadžića i Mladića

FENA
Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte uputila je pismo njemačkoj kancelarki, koje u sutrašnjem broju objavljuje njemački magazin "Fokus", odmah poslije presude Međunarodnog suda pravde.

"Čuli smo da treba da se nastave pregovori o prijemu Srbije u EU. Očekujem od Angele Merkel da pokaže do koje mjere može da utječe na provođenje zakona i pravde", navodi se u pismu.

"Zadatak je EU da nastavi pritisak" na Srbiju, navela je Carla del Ponte i dodala da suspendiranje pregovora s EU, o čemu je odluka donesena prošle godine, "ne smije da bude ni u kom slučaju prekinuto dok Mladić i Karadžiću ne budu u Hagu".

Međunarodni sud pravde u Haagu presudio je 26. februara da "Srbija nije ispunila obaveze u vezi sa sprečavanjem i kažnjavanjem djela genocida u vezi s masakrom u Srebrenici u julu 1995. godine".

Najviši sud UN-a utvrdio je da Srbija treba da pruži "simboličnu kompenzaciju" BiH, kao i da smjesta uspostavi punu saradnju s Haškim tribunalom i izruči optužene, naročito Ratka Mladića.