{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Carla del Ponte pozvala građane BiH da pomognu hapšenju Karadžića i Mladića

N
1.2.2005. u 23:04
0
0
Carla del Ponte pozvala građane BiH da pomognu hapšenju Karadžića i Mladića
0
Carla del Ponte pozvala građane BiH da pomognu hapšenju Karadžića i Mladića
Tokom susreta s Paddyjem Ashdownom u BiH glavna tužiteljica Haaškog tribunala Carla del Ponte pozvala je građane BiH da urade sve što mogu kako bi pomogli hapšenju Karadžića i Mladića kao i drugih bjegunca koji se očekuju u Haagu.
"Deset je godina od genocida u Srebrenici, deset godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma i deset godina od podizanja optužnice protiv Karadžića i Mladića. Ne možemo dalje na takav način, mi imamo strategiju završetka poslova u Haaškom tribunalu i apsolutno je potrebno da imamo Karadžića i Mladića tako da možemo početi sa suđenjima", kazala je del Ponte.

Ashdown je naglasio da je ova godina ključna kada su u pitanju hapšenja ratnih bjegunaca jer BiH stoji na pragu jedine budućnosti koju može imati - budućnosti unutar Evropske unije i NATO-a.

"Jedna prepreka sprečava da ova zemlja dođe do evropske budućnosti, a to je saradnja s Haaškim tribunalom i hapšenje bjegunaca, uključujući Karadžića i Mladića. Možda postoje neki znaci da je taj posao počeo jer je Savo Todović prebačen u Haag. Nadam se da će i drugi biti brzo prebačeni, te da će RS, kao i BiH prepoznati svoju obvezu da nastavi s ovim procesom", kazao je Ashdown.

Kada je u pitanju podizanje optužnica, glavna tužiteljica je kazala da je sve predala predsjedniku Suda u Haagu i da očekuje potvrđivanje šest optužnica koje optužuju deset osoba. Tokom svoje posjete BiH Carla će se susresti i s ministrom unutrašnjih poslova RS-a Darkom Matijaševićem kako bi razgovarali o daljnjoj saradnji RS-a s Haagom.

Prema riječima Carle del Ponte, Hrvatska neće moći otpočeti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji 17. marta ako do tada ne isporuči Antu Gotovinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: