{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Carla del Ponte pozvala građane BiH da pomognu hapšenju Karadžića i Mladića

N
1.2.2005. u 23:04
0
0
Carla del Ponte pozvala građane BiH da pomognu hapšenju Karadžića i Mladića
0
Carla del Ponte pozvala građane BiH da pomognu hapšenju Karadžića i Mladića
Tokom susreta s Paddyjem Ashdownom u BiH glavna tužiteljica Haaškog tribunala Carla del Ponte pozvala je građane BiH da urade sve što mogu kako bi pomogli hapšenju Karadžića i Mladića kao i drugih bjegunca koji se očekuju u Haagu.
"Deset je godina od genocida u Srebrenici, deset godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma i deset godina od podizanja optužnice protiv Karadžića i Mladića. Ne možemo dalje na takav način, mi imamo strategiju završetka poslova u Haaškom tribunalu i apsolutno je potrebno da imamo Karadžića i Mladića tako da možemo početi sa suđenjima", kazala je del Ponte.

Ashdown je naglasio da je ova godina ključna kada su u pitanju hapšenja ratnih bjegunaca jer BiH stoji na pragu jedine budućnosti koju može imati - budućnosti unutar Evropske unije i NATO-a.

"Jedna prepreka sprečava da ova zemlja dođe do evropske budućnosti, a to je saradnja s Haaškim tribunalom i hapšenje bjegunaca, uključujući Karadžića i Mladića. Možda postoje neki znaci da je taj posao počeo jer je Savo Todović prebačen u Haag. Nadam se da će i drugi biti brzo prebačeni, te da će RS, kao i BiH prepoznati svoju obvezu da nastavi s ovim procesom", kazao je Ashdown.

Kada je u pitanju podizanje optužnica, glavna tužiteljica je kazala da je sve predala predsjedniku Suda u Haagu i da očekuje potvrđivanje šest optužnica koje optužuju deset osoba. Tokom svoje posjete BiH Carla će se susresti i s ministrom unutrašnjih poslova RS-a Darkom Matijaševićem kako bi razgovarali o daljnjoj saradnji RS-a s Haagom.

Prema riječima Carle del Ponte, Hrvatska neće moći otpočeti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji 17. marta ako do tada ne isporuči Antu Gotovinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: