BiH
0

Carla del Ponte pozdravila insistiranje OHR-a na saradnji s tužilaštvom

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte pozdravila je naloge i odluke Ureda visokog predstavnika i BiH zbog njegovog insistiranja na saradnji s Tužilaštvom Međunarodnog suda i predanosti pravdi i vladavini zakona.

Tužiteljica je također pozdravila mjere koje je najavio visoki predstavnik i dalje računa na podršku njegovog ureda na svim područjima od interesa za Tužilaštvo Međunarodnog suda, saopćeno je u utorak iz ICTY-a.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak najavio je prošle sedmice više vrlo važnih naloga i odluka koji će, po njegovim riječima, ”olakšati posao tužilaca i policije ove zemlje kako bi istražili i krivično gonili osobe za koje se sumnja da su počinile ratne zločine, kao i one koji im pomažu da izbjegnu pravdi”. Visoki predstavnik takođe je najavio odluku koja će ”ratnim zločincima koje osudi Sud u Bosni i Hercegovini otežati bjekstvo iz zatvora”.

Ove mjere obuhvaćaju, između ostalog, oduzimanje pasoša i putnih isprava od 93 osobe protiv kojih se vodi istraga zbog ratnih zločina i pripadanja mreži koja pomaže bjeguncima od Međunarodnog suda da izbjegnu pravdi, suspenziju 35 osoba s te liste koje su bile aktivni pripadnici policije Republike Srpske, kao i nalog za razrješenje Dragomira Andana s dužnosti u policiji RS gdje je obavljao poslove zamjenika direktora Uprave za policijsko obrazovanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.