BiH
0

Carla del Ponte posjetila Sud BiH

NINA
Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte i visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown danas su posjetili Sud BiH i tom prilikom su pogledali radove na obnovi infrastrukture.

Radovi koji se obavljaju potrebni su da bi se omogućili uvjeti za početak suđenja za ratne zločine u Vijeću za ratne zločine pri Sudu BiH.

Prema riječima Ashdowna, kada Carla del Ponte dođe u posjetu, oni koji se osjećaju krivima i oni koji opstruiraju krivnju pomalo se tresu. «Nema mira bez pravde, nema države ukoliko nema kapaciteta da se sudi najgorim zločincima u domaćim institucijama», kazao je Ashdown.

On se zahvalio predsjednici Suda BiH Meddžidi Kreso i glavnom tužitelju BiH Marinku Jurčeviću što su omogućili da se radovi na obnovi infrastrukture završe do januara 2005.

Ashdown je istaknuo nedostatak djelovanja vlasti iz RS-a u posljednjih devet godina. «Ovih devet godina nedostatka akcije i nepoštivanja Daytonskog sporazuma mora se zaustaviti. To nije opstrukcija od pojedinaca, nego je to, kao što je Carla del Ponte rekla u svom obraćanju Vijeću sigurnost UN-a, korupcija struktura sistema i vojske i MUP-a RS-a», kazao je on.

«Vojska RS-a pretvarala se da hapsi Karadžića i Mladića dok su oni zapravo bili na platnoj listi. Sada znamo da je Gojko Janković, koji je trebao biti uhapšen u raciji koju je izveo MUP RS-a, zapravo bio upozoren od tog istog MUP-a da će se dogoditi ta racija», kazao je Ashdown. Naglasio je da te dvije institucije čiji je posao hapšenje ratnih zločina u svojim strukturama imaju ljude koji štite ratne zločine te dodao da se to mora promijeniti u roku od dvije sedmice.

Carla del Ponte izrazila je zadovoljstvo zbog vidljivog napretka u Sudu BiH. «Naročito mi je drago što imamo već sedam slučajeva za koje smo tražili prenos iz Haaga, zatvorenici koji su optuženi već su ovdje i nadam se da će im se u januaru započeti sa suđenjem», kazala je del Ponte.

Ona je dodala da će početak suđenja za ratne zločine na Sudu BiH biti važan element u pomirenju. «Mi pomažemo i podržavamo Sud i Tužilaštvo ne samo što se tiče prenosa slučajeva, nego dajemo svoju pomoć i podršku da se sama suđenja odvijaju. Vidim da su Ashdown i OHR vrlo odlučni da se uhapse bjegunci, što me raduje jer mislim da je konačno za to vrijeme», kazala je del Ponte.