BiH
0

Carla del Ponte očekuje Mladića u Haagu do 2008.

FENA
Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte izjavila je kako očekuje da se optuženik Ratko Mladić u Haagu nađe do 2008., a, po mogućnosti do kraja njenog mandata, koji ističe u septembru ove godine.

Del Ponte je u intervjuu današnjem "Blicu" istakla kako je uvjerena da je prethodna Vlada Srbije pokušala nagovoriti Mladića da se preda, ali da su sada vlasti u Beogradu svjesne da je taj problem moguće riješiti samo hapšenjem.

"Prije četiri godine dobila sam poruku da Mladić želi da se preda i da traži novac za porodicu, kao i da kaznu izdržava u Rusiji. Tražila sam da mi se dostavi dokaz. Nikada to nisam dobila", rekla je ona.

Glavna tužiteljica Haškog suda istakla je da je, poslije ovosedmičnog boravka u Beogradu, sigurna da kod nove Vlade Srbije postoji politička volja za punu saradnju s Haagom.

"Imamo vladu na koju (predsjednik Srbije Boris) Tadić ima snažan utjecaj. Čak mi je i premijer (Vojislav) Koštunica rekao da je to jedan od njegovih prioriteta. Prvi put sam sada tako nešto čula od njega", rekla je Del Ponte.

Ona je dodala da Haški tribunal nema saznanja da li se optuženik Radovan Karadžić nalazi u Srbiji, Republici Srpskoj ili Crnoj Gori, i da će biti teško locirati ga ako se krije po manastirima.

Osvrćući se na problem optuženika Vlastimira Đorđevića, Del Ponte je rekla da je od Rusije tražila da on bude izručen Haagu i da je Moskvi čak proslijeđena adresa na kojoj se on nalazi.

"Iz Moskve nam je odgovoreno da on nije na toj adresi. Rusija odbija da uhapsi Đorđevića", rekla je glavna tužiteljica Haškog tribunala.