BiH
0

Carla del Ponte ne mijenja odluku o nedolasku u Srebrenicu

NINA
Glavna tužiteljica Haaškog tribunala Carla del Ponte nije promijenila svoju odluku o nedolasku na obilježavanje desetogodišnjice zločina u Srebrenici 11. jula ako do tada ne budu uhićeni Radovan Karadžić i Ratko Mladić, izjavila je danas njena glasnogovornica Florence Hartman.

"Glavna tužiteljica smatra da ne može biti prisutna komemoraciji dok su glavni počinitelji srebreničkog genocida - Karadžić i Mladić na slobodi", rekla je Hartmanova na konferenciji za novinare u Haagu.

Prema njenim riječima, Del Ponteova smatra da je nedostojno i sramotno da oni nisu uhićeni ni deset godina poslije podizanja optužnice protiv njih. "Ko može, imajući to na umu, pogledati u lice majkama, sestrama i kćerima srebreničkih žrtava", prenijela je Hartmanova riječi glavne tužiteljice koja je, kako je istaknula, uvijek spremna otići u Potočare i susresti se sa svima čiji su najbliži među 7.000 žrtva srebreničkog masakra, ali samo pod uvjetom da Karadžić i Mladić budu u pritvoru u Scheveningenu.

U nedavnom govoru u Vijeću sigurnosti UN-a, Del Ponteova je rekla da neuspjeh u hapšenju te dvojice optuženih podriva ulogu i potencijalni uspjeh Haaškog tribunala, ali i "proces pomirenja u regiji".

Haaški tribunal ne može "učinkovito provesti strategiju okončanja" svog rada dok su dvojica najtraženijih haaških bjegunaca na slobodi, naglasila je tom prilikom Del Ponteova. "Ta situacija se više ne može tolerirati. Vremenu nekažnjenosti je kraj", bila je posljednja rečenica njezina govora u Vijeću sigurnosti 13. jula.