BiH
0

Carla del Ponte: ICTY ostvario izvanredne rezultate

FENA
Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte kazala je u četvrtak na konferenciji u Zagrebu da je Haški sud (ICTY) ostvario izvanredne rezultate premda je na slobodi još šest optuženih bjegunaca, te dodala da je u potrazi za istinom o sukobima i ratnim zločinima ostalo još posla.

"Svim kritičarima Haškog suda, a ima ih i u Hrvatskoj, poručujem da je Tribunal ostvario izvanredne rezultate", rekla je Del Ponte na konferenciji "Utvrđivanje istine o ratnim zločinima i sukobima" u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Po njezinim riječima ICTY je procesuirao najteže zločine i utvrdio neosporne činjenice o događajima u Srebrenici, na Ovčari i drugim mjestima masovnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

Ipak, rekla je Carla del Ponte, na slobodi je još šest bjegunaca i još je puno otvorenih slučajeva, a u potrazi za istinom ostalo je još puno posla.

Ona je dodala da je istinu i pravdu nakon ratova u bivšoj Jugoslaviji teško je ostvariti, osobito na način da svi budu zadovoljni.

"Izazovi su i dalje ozbiljni, Tribunal je vaš partner i s nacionalnim sudovima nastavit ćemo raditi s tim ciljem", naglasila je glavna haška tužiteljica.

Sličnu poruku uputio je i predsjednik ICTY-a Fausto Pokar koji smatra da je Tribunal ograničen utvrđivanjem "dijela sudske istine" koja ne ispunjava potrebu društva da dokaže punu istinu.

"Kada ICTY završi posao, istina se mora nastaviti dokazivati na lokalnim sudovima, a međunarodna zajednica im u tome mora pomoći", istaknuo je Pokar.

Iznio je podatke prema kojima je Tribunal dosad optužio 161 osobu, od čega je procesuirano njih 53, dok su protiv 61 osobe suđenja u tijeku, uključujući i šest bjegunaca za koje se Pokar nada da će se uskoro naći u Den Haagu.

O radu nacionalnih pravosuđa i tužiteljstava na utvrđivanju istine o ratnim sukobima govorili su tužitelji Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Glavni hrvatski državni odvjetnik Mladen Bajić rekao je da je do 2001. godine za djela ratnih zločina kazneno prijavljeno 4.500 osoba, od čega je za njih 3.700 otvorena istraga, počeo je proces ili su već donesene presude.

On je dodao da je od 2001. godine počelo "ozbiljnije istraživanje" zločina koje su počinili pripadnici Hrvatske vojske i policije, što je vrlo važno za stjecanje vjerodostojnosti hrvatskog pravosuđa.

Bajić smatra da "korektni i zakoniti kazneni postupci" mogu doprinijeti utvrđivanju istine i pomoći povjesničarima da, s povijesne distance, daju konačni sud.

Njegov srbijanski kolega Vladimir Vukčević važnost sudskih postupaka vidi u informiranju srbijanske javnosti, koja je godinama bila izložena Miloševićevoj propagandi, o tome što se doista dogodilo na masovnim stratištima, kao što je Ovčara.

"Ljudi koji još uvijek vjeruju u 'naše heroje' moraju shvatiti da se zapravo radi o ratnim zločincima i profiterima", rekao je Vukčević.

Glavni tužitelj BiH Marinko Jurčević požalio se na nedovoljnu ekipiranost i opremljenost svog tužiteljstva čijih 70 tužitelja trenutačno radi na 1.000 predmeta ratnih zločina.

Od 1992. do 2006. godine u cijeloj BiH podignute su prijave za oko 13.000 osoba, od čega je na entitetskim sudovima okončano tek oko 100 predmeta, pa će za zaključenje preostalih biti potrebno još deset do 15 godina, procijenio je Jurčević.