BiH
0

Carla del Ponte danas u Beogradu

FENA
Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte stiže u četvrtak u posjetu Beogradu, uoči podnošenja izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku iduće sedmice.

Od toga hoće li izvještaj biti pozitivan ili negativan zavisit će daljnja dinamika euroatlantskih integracija Srbije i Crne Gore, procjenjuje se u Beogradu.

Carla del Ponte će razgovarati s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom i predsjednikom Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim sudom Rasimom Ljajićm. Tema razgovora i ovog puta bit če izručenje preostalih haških optuženika, prije svih Ratka Mladića.

Nakon posljednje posjete Beogradu, Carla del Ponte je tvrdila da je dobila obećanja tamošnjih vlasti da će se komandant bosanskih Srba Ratko Mladić naći u Haagu do 15. decembra, tačnije do sjednice Vijeća sigurnosti, gdje će predsjednik suda i glavna tužiteljica podnijeti izvještaj o stepenu saradnje Srbije i Crne Gore.

S obzirom na to da od aprila, kada je u Haag otišao general Nebojša Pavković, nije bilo novih izručenja, razgovori s Carlom del Ponte bit će teški, jer je treba uvjeriti da se čini sve da se pronađu bjegunci, izjavio je beogradskim medijima Rasim Ljajić.

On je istakao da u ovom trenutku niko ne zna gdje se Mladić krije.

Ministar srpske policije Dragan Jočić na pitanje novinara da li se zna gdje je Ratko Mladić, kratko odgovara: "Ne. Da znamo gdje je, uhapsili bismo ga. Preuzimaju se non-stop akcije."

Sličan odgovor ministar policije dao je i upitan da li zna gdje je Goran Hadžić, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima nestao na dan kada je protiv njega objelodanjena optužnica: "Ne. Da znamo, uhapsili bismo ga. Ne znamo gde je, ja ne mogu da vam kažem. Najvjerovatnije nije u Srbiji, ali ne možemo ni to da isključimo."

Posljednja istraživanja javnog mnijenja pokazuju da u Srbiji 47 posto građana podržava izručenje haških bjegunaca, s tendecijom porasta tog procenta kako se približava navodni rok za izručenje, a nastavak evropskih integracija dovodi u pitanje.

Šefica vladine kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević u izjavi za BBC ne isključuje mogućnost usporavanja ili suspendiranja pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju:

"Ukoliko, naravno, izvještaj bude negativan, to će se negativno odraziti i na tok pregovora. U ovom momentu nemamo nikakve najave iz Bruxellesa da će se to odraziti na prvi krug pregovora, najavljen za 20. i 21. decembar. A i ukoliko situacija ostane ovakva i nezadovoljstvo Del Ponte bude dosta veliko, to se zaista značajno može odraziti na sve daljnje krugove i termine za pregovaranje, koji su dogovoreni za narednu godinu. Ukoliko u rukama nemaju jake argumente, koje od javnosti vješto skrivaju, zvaničnicima u Beogradu neće biti lako da uvjere Carlu del Ponte da sačini pozitivan šestomjesečni izvještaj o saradnji Srbije i Crne Gore s Haškim tribunalom.

U Beogradu se vjeruje da bi - osim što bi usporio pristupanje Evropskoj uniji i NATO-u - negativan izvještaj Tribunala Vijeću sigurnosti mogao oslabiti i ne baš jaku pregovaračku poziciju Beograda u predstojećim razgovorima o budućem statusu Kosova.