Opasne igre
160

Carl Bildt: Poigravanje sa granicama na Kosovu bi ugrozilo sigurnost BiH

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i bivši premijer Švedske Carl Bildt napisao je u komentaru za Washington Post da se protivi promjeni postojećih granica na Kosovu, ocjenjujući da bi to moglo ugroziti sigurnost BiH i drugih balkanskih država.

"Politički lideri Srba i Albanaca diskretno istražuju mogućnosti razmjene teritorije, kako bi riješili svoje nesuglasice. Ova ideja pogotovo kruži u Beogradu i to već godinama. No, odnedavno je prisutna i među Albancima. Takva ideja je u prošlosti bila iznimno opasna, a jednako je opasna i danas. Milošević i Tuđman su pokušali podijeliti BiH između sebe, ali je međunarodna zajednica to zaustavila", naveo je Bildt.

Naveo je da bi nesuglasice između Srba i Albanaca mogle otvoriti Pandorinu kutiju u zemljama širom regiona.

"Ponovno bi se moglo otvoriti rasprava o budućnosti Bosne. Tvrdolinijaški čelnici bosanskih Srba će zasigurno jedva dočekati ovu priliku", stoji u tekstu Bildta.

Dodao je da EU i SAD imaju jasan stav prema promjeni granica na Balkanu.

"Taj stav je da trenutne granice zemalja bivše Jugoslavije trebaju ostati netaknute. Dodatna balkanizacija Balkana dovela bi do novog konflikta i krvoprolića", istakao je Bildt.

Po njegovom mišljenju, pitanje Kosova je trenutno najteže pitanje na Balkanu, jer bez normalizacije odnosa Srbija i Kosovo nikada neće ostvariti svoj potencijal.

"Premijer Albanije Edi Rama nedavno mi je u razgovoru rekao da ne bježi od ideje o razmjeni teritorija, a Vučić razmišlja isto. To bi se desilo tako što bi Kosovo predalo svoj sjeverni dio Srbiji, a tako bi dobili priznanje kosovske države od strane Srbije. Također, Srbija bi se u korist Kosova odrekla pojedinih južnih teritorija gdje žive Albanci", naveo je Bildt.

Sve je to igra sa vatrom, smatra Bildt, te otvara pitanje Makedonije, gdje živi veliki broj Albanaca.

"Poigravanje sa granicama i podjelama na Balkanu bilo je opasno devedesetih godina prošlog stoljeća i još uvijek je jednako opasno", zaključio je Bildt.