Bruxelles
0

Carl Bildt optužuje vođe u BiH za probleme s vizama

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt u utorak je u Bruxellesu optužio političke vođe u Bosni i Hercegovini da nisu radili dovoljno na ispunjavanju uvjeta za ukidanje viza za građane te zemlje.

"Bošnjački građani žrtve su političke nesposobnosti svojih vođa, koji nisu donijeli potrebne odluke za uvođenje biometrijskih putovnica. To nije novi problem", rekao je Bildt pred Vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta.

Puno članova toga odbora kritiziralo je odluku Europske komisije da izostavi Bosnu i Hercegovinu s popisa zemalja kojima bi od početka sljedeće godine trebalo ukinuti vize za ulazak u EU, jer su na taj način kažnjeni samo Bošnjaci, budući da bosanskohercegovački Hrvati i Srbi mogu putovati s putovnicama Hrvatske i Srbije.

Bildt je rekao da je ovoga proljeća, kao član Trojke EU-a, zajedno s francuskim i češkim ministrima vanjskih poslova, posjetio Sarajevo i razgovarao s čelnicima Bosne i Hercegovine.

"Tada smo im rekli da moraju surađivati. Ako ne surađujete i ne donosite nužne odluke za ukidanje viza, onda će taj vlak proći pored vas. Rekli smo također da nećemo da svi na zapadnom Balkanu budu taoci nesposobnosti bosanskohercegovačkih političara da se dogovore. To je imalo učinka, ali očito ne dovoljno", rekao je Bildt.

Šef švedske diplomacije je rekao kako želi da sve zemlje zapadnog Balkana prijeđu na viši stupanj integracije s EU-om.

"Za Europsku uniju je od presudne važnosti da zadržimo zamah naše politike integracije u tom području i to će biti naša najvažnija zadaća u sljedećih nekoliko mjeseci", rekao je Bildt.