Sarajevo
0

Carl Bildt: EU ne želi BiH kao koloniju

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Bosnu i Hercegovinu doputovao je Carl Bildt, ministar vanjskih poslova Švedske i nekadašnji prvi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. Bildtu će se danas pridružiti šefovi diplomatija Češke i Francuske, kako bi se evropska trojka uvjerila dokle je Bosna i Hercegovina stigla na svom putu ka Evropskoj Uniji

Carl Bildt je u ekskluzivnom intervjuu za Federalnu televiziju izjavio da je razlog posjete trojice ministara vanjskih poslova Bosni i Hercegovini podrška novom visokom predstavniku u BiH.

"Želimo mu pružiti podršku i pokazati mu da ima puno ovlaštenje i podršku EU-a, ali i SAD-a i Rusije. Želimo natjerati BiH da krene naprijed i ne zaostaje za zemljama regiona", kaže Bildt.

"Na političarima BiH je da poduzmu ključne korake. Umjesto što se fokusiraju na Dejton, odnosno, prošlost - trebaju se fokusirati na Brisel, tj., budućnosti", poručuje on.

Na pitanje da li je moguće imati visokog predstavnika bez bonskih ovlasti, Bidlt kaže da se Bosna ne bi trebala razlikovati od ostatka Evrope, koja može funkcionirati sa svojim demokratijama.

"Ako bi Bosna uistinu željela biti nezavisna zemlja, trebala bi biti sposobna funkcionirati bez "mikro upravitelja" iz EU-a, kaže Bildt.

Milorad Dodik i Haris Silajdžić imaju tendenciju da jedan iz drugog izvuku ono najgore. Obojica trebaju znati da će BiH biti ovakva kakva je i dužnost je svakog političara da na najbolji način iskoristi ovu situaciju, ali oni vole igrati svoju igru koja nije konstruktivna, ističe Bildt.

Evropa neće dozvoliti bilo kakvu podjelu BiH. Unutrašnji dogovor u BiH bit će vrlo komplikovan, ali postoje slične zemlje i u Evropi. Makedonija je donekle komplikovana, Belgija, Letonija, Španija... Međunarodna zajednica nudi BiH mogućnost da postane članica EU-a, ali to zavisi od političara koji trebaju raditi kao što rade druge vlade u EU. Bilt kaže da Evropa ne želi BiH kao koloniju. BiH nije kolonija EU-a, to je zemlja koja treba biti sposobna samu sebe voditi.

Bildt kaže da neće biti nasljednik Haviera Solane na mjestu specijalnog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije.