{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Caritas u borbi protiv trgovine ljudima

F
12.9.2007. u 15:40
0
0
Caritas u borbi protiv trgovine ljudima
0
Caritas u borbi protiv trgovine ljudima
Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine zajedno s Catholic Relief Services (CRS), Caritasom Francuske i Caritasom Norveške provodi već duže vrijeme projekte koji imaju za cilj zaustavljanje trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini.
Od septembra 2006. godine pa do danas proveden je niz aktivnosti usmjerenih na preventivno djelovanje. Najveći naglasak stavljen je na edukaciju mladih (radionice, peer edukacija, predavanja u školama i posebnim susretima za mlade, plesni performansi), razvoj manjih timova volontera u lokalnim zajednicama, educiranje obiteljskih savjetnika, predavanja vjernicima, te suradnju s drugim institucijama i organizacijama.

"Sredinom 1990-tih, trgovina ljudima se pokazala kao jako ozbiljan i složen problem u zemljama Pakta stabilnosti, pa tako i u Bosni i Hercegovini koja je u vrijeme i poslije rata ocijenjena kao zemlja tranzita prema Zapadnoj Europi, pomalo je postajala sve više i više zemlja destinacije za osobe iz zemalja centralne i jugo-istočne Europe. Što više, prema najnovijim indikacijama, u BiH je porast trgovine ljudima među njezinim državljanima. Uz taj problem vezani su i niz drugih kriminalnih radnji poput droge, alkohola, rada na crno i ilegalne migracije", ističe direktor Caritasa mons. Bosiljko Rajić.

Vlasti BiH, spoznavši opasnost i složenost ovog fenomena, značajno su se aktivirale na sprječavanju trgovine ljudima od 2000. godine. Poduzet je niz zakonskih, administrativnih i operativnih mjera od kojih je većina obuhvaćena prvim akcionim planom iz 2001. godine. Odlukom Vijeća ministara iz 2003 uspostavljena je funkcija Državnog koordinatora i struktura za koordinaciju aktivnosti za sprečavanje trgovine ljudima i ilegalne migracije.

"Za promicanje dostojanstvenog života stanovnika BiH, Caritas u Bosni i Hercegovini se u posljednjih nekoliko godina priključio inicijativama vladinog i nevladinog sektora kroz aktivno sudjelovanje u programima prevencije trgovine ljudima s ciljem senzibiliziranja javnosti o problemima nasilja i trgovine ljudima te prepoznavanje i suzbijanje ovog fenomena", kazao je mons. Rajić podsjećajući da je ovih dana Caritas promovirao i jednu medijsku kampanju „Tražite posao? Zašto da ne, ali budite oprezni“ koja se realizira u suradnji s Uredom državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne imigracije i CRS-om BiH.

Kampanja se realizira preko Caritasove mreže, sveučilišta u Bosni i Hercegovini, Državne granične službe, stranih diplomatskih predstavništva u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, tržnih centara, a pomoć pri kampanji očekuje se i od Zavoda za zapošljavanje, te osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu, Mostaru i Banja Luci postavljeni su city light plakati, dok su se u Tuzli postavili plakati na gradskim autobusima. Caritasovi volonteri su dijelili promotivne letke na prometnim mjestima u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci.

Caritas planira u narednom razdoblju prošiti svoje djelovanje, fokusirati se na ekonomsko osnaživanje potencijalnih žrtava, radu unutar župnih zajednica i edukaciji mladih ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: